– Det er vanskelig å gjøre bra ting med feil kniv, sier kjøkkensjef Johnny Arledal. Han står krumbøyd over innbydende råvarer og snitter kvikt og kontrollert med favoritten framfor noen: En japansk Masahiro-kniv. Den koster cirka 1500 kroner over disk. Hvis du verken er proff eller spesielt bemidlet, fortvil ikke. Ifølge Arledal er det mye gjevt å få for halve prisen. – Jeg kjøpte akkurat bursdagspresang til broren min, som er glad amatør. Da gikk jeg for en Global, sier han, og legger til et godt ord for sveitsiske Victorinox.

Ikke for stor

Global-modellene fikk også best score da det danske forbrukermagasinet Tænk nylig testet kokkekniver. På sølvplass fulgte selveste Porsche, mens rimelige Fiskars tok bronsen. Blant de billigste løsningene på markedet finner vi Jernia-kjedens InVite-serie og Clas Ohlsons Allroundkniv. Disse kan bli dine for langt under hundrelappen, uten at Arledal gir sin velsignelse. – Mitt forslag er å gå for en mellomdyr, og mellomstor, kniv. Ikke ta i for mye før du vet hva som fungerer for deg. Mange kjøper for store kniver som gjerne blir vanskelige å skjære med, sier han. Oppbevaring er et kapittel for seg. – Selv om det ser tøft ut, blir knivene bare slitt av å henge på veggen på disse magnetstativene. La dem ligge i etuiet sitt, eventuelt innpakket i et håndkle, formaner Arledal.

Tilpasning

Mange kjøper endatil for mange kniver, skal vi tro vår mann. – Det er ikke noen vits hvis man ikke kan bruke dem. Det tar tid å lære seg riktig skjæreteknikk. Selv har jeg en mengde kniver, men bruker stort sett bare tre-fire. – Det viktigste er at kniven er tilpasset endemålet, sier han, før han henter fram en spesiallaget sashimikniv for å preparere sushi. Da nytter det ikke med sløv egg. Arledal starter hvert bidige skift med å slipe redskapen. – Men dette er veldig individuelt. Måten jeg sliper på, kan for eksempel være veldig forskjellig fra en kollegas, sier han. – Det er ikke fritt for at det er en viss romantikk forbundet med dette. Det er derfor vi kokker sjelden låner bort knivene våre. Det blir for personlig.

SVEISEN SVEITSER: Victorinox er et etterspurt merke i mid-price-segmentet. Foto: Foto: Jernia
TESTVINNER: Globals G2 fikk best score i en dansk forbrukertest. Her til lands selges den over disk for en snau tusenlapp. (Foto: Rosendahl)