– Jeg kommer til å legge fra en sak om dette på møtet 20. november, sier fylkesordfører Jon Aasen.

Sogn og Fjordane og Hordalands vedtak om å bruke Vestlandet som navn på det nye storfylke har skapt rabalder på Sunnmøre og i Rogaland. Begge områdene har lang historisk tradisjon om å kalle seg vestlendinger. At steder som Geiranger og Prekestolen ikke lenger skal ligger på Vestlandet, opprører mange.

Passelig frekt

Blant dem Ap stortingsrepresentant, Fredric Holen Bjørdal. Han lover nå å ta navnevalget opp direkte med kommunalminister Jan Tore Sanner. Han er den som i siste instans skal godkjenne navnet på den nye storfylket.

– Dette er passelig frekt. Det er som at Nordland fylke skulle ta navnet Nord-Norge, sier Holen Bjørdal.

– Men hva har du tenkt å gjøre med det?

– Denne saka vil jeg ta opp i spørretimen i Stortinget. Enten i form av et skriftlig spørsmål til Sanner eller direkte i den ordinære spørretimen, sier Holen Bjørdal.

Rogaland hopper av

Jon Aasen ønsket en felles protest fra Møre og Romsdal og Rogaland om navnevalget, men fylkesordfører i Rogaland Solveig Ege Tengesdal (KrF) vil ikke værer med på det.

– Jeg har akkurat vært i kontakt med henne og hun er tydelig på at hun som fylkesordfører ikke vil være med på det, sier Aasen.

Dermed ser det ut som at Møre og Romsdal blir stående aleine bak en formell protest. Vel å merke dersom flertallet i fylkesutvalget går inn for det. Det er ikke gitt. I kjent stil er fylket her delt i synet mellom de tre fogderiene.

– Hva som blir utfallet kan jeg ikke si noe om nå. Mange på Nordmøre er nok fornøyd med at de slipper merkelappen Vestlandet på fylket. I Romsdalen bryr de seg nok ikke så mye om dette, mens engasjementet på Sunnmøre er stort, oppsummerer Aasen.

Han reagerer kraftig på at fylkestopper i Sogn og Fjordane og Hordaland som viser til at både Møre og Romsdal og Rogaland hadde muligheten til å bli med i det nye storfylket, og dermed ikke kan klage på navnevalget.

– Dette er grovt usaklige påstander, sier Aasen.