Helse Møre og Romsdal har kommet med ei pressemelding etter VGs avsløringer om ulovlig tvangsbruk ved norske sjukehus, og da konkret om at beltebruken ved psykiatrisk avdeling i Ålesund og Hjelset psykiatriske i Molde er mer omfattende og langvarig enn ved samtlige andre sjukehus i avisas materiale.

- Kan ikke la dette være inntrykket

I går meldte avisa at den vanligste varigheten på en beltelegging er tolv timer i Møre og Romsdal - fire ganger så lenge som tallet på landsbasis, som er på tre timer. Med bakgrunn i dette setter klinikk for psykisk helsevern og rus nå i gang et arbeid med å granske tallene, melder helseforetaket.

- Vi kan ikke la det etterlatte inntrykket være at pasienter ligger flere ganger så lenge i belte i Møre og Romsdal som ellers i landet, sier klinikksjef Ketil Gaupset i Klinikk for psykisk helsevern og rus.

Gaupset mener det høye tallet først og fremst beror på feilkilder i registreringa.

- I Helse Møre og Romsdal blir bruken av tvang registrert på tre steder: I den håndskrevne tvangsprotokollen, i elektronisk pasientjournal og i dataverktøyet Klinisk arbeidsflate.

- Pasienten kan ha vært ute av belter uten at det er ført inn i de håndskrevne protokollene. Noe som gjør at en får inntrykk av at det er en sammenhengende periode, sier Gaupset. Han understreker likevel at helseforetaket har et forbedringspotensiale når det kommer til registreringa, og at bruken av tvang ikke er noe en tar lett på.

Adm. dir. Espen Remme støtter klinikksjefens vurdering om å gå nærmere inn i tallmaterialet.

- Det er viktig for oss at pasientene har et godt tilbud i Helse Møre og Romsdal. Bruk av tvang som eksempelvis beltebruk skal være et virkemiddel som bare skal brukes når pasienten er til fare for seg selv eller samfunnet rundt seg, sier han.

Vil erstatte håndskrevne protokoller

Helseforetaket melder ellers at det jobbes med ei teknisk løsning som kan erstatte de håndskrevne tvangsprotokollene. Ifølge Gaupset er signalet at denne vil være på plass i løpet av neste år.

I meldinga pekes det også på at det tidligere i år ble satt i gang et stort arbeid med etterregistrering av tvangsbruk. Ifølge helseforetaket er prosedyrene for hvordan en registrerer tvangsbruk blitt forbedra etter dette.