Debatten omkring bruk av andre nasjoners flagg i 17. maitoget i Ålesund har fått voldsomme proporsjoner i sosiale medier.

Mye av årsaken er at en artikkel fra Sunnmørsposten er misbrukt og forvridd på et innvandringsfiendtlig nettsted.

Her blir det blant annet hevdet at Aspøy skole har bedt om at de norske flaggene fjernes fra toget, og erstattes av flagg fra elevenes opprinnelsesland.

Følg smp.no på Facebook

Vil ha fjernet innhold

Digital redaktør Tormod Utne i Sunnmørsposten sier avisen har bedt nettstedet fjerne innholdet som er basert på Sunnmørspostens artikkel og bildet som er brukt uten tillatelse.

– Vi har kontaktet personene som står bak nettsiden og bedt om at innholdet fjernes umiddelbart. Vi anser dette som stofftjuveri og vil forfølge saken på den måten det er mulig, sier Utne til smp.no.

Nettstedet som i hovedsak driver innvandringsfiendtlig propaganda, omtaler seg selv som en uavhengig nyhetskanal som ikke fordreier fakta.

Voldsom debatt

I løpet av de siste dagene er artikkelen fra nettstedet delt hyppig på sosiale medier og skapt voldsomt engasjement. Både på sosiale medier og kommentarfelt debatteres det for og i mot bruk av utenlandske flagg i 17. maitoget.

Ålesund kommune så seg også nødt til å gå ut på sine nettsider og presisere hva saken dreide seg om - at elevene kunne gå med sine egenlagde papirflagg fra 90-årsjubileet - hvor noen av barna som hadde røtter i andre land, hadde flagget til opprinnelseslandet på den ene siden og det norske flagget på den andre.

Oppfordrer til kildekritikk

Informasjonssjef Eli Anne Tvergrov i Ålesund kommune sier både de og skolen har mottatt en rekke henvendelser om saken i løpet av de siste to dagene, men hun vil ikke karakterisere de som ubehagelige.

– Jeg vil heller si de er unødvendige, dette er egentlig en ikke-sak, sier hun til smp.no.

Hun oppfordrer folk til å være mer kildekritiske til hva de leser på nettet.

– Uansett hva det gjelder, bør ikke folk hive seg på slike nettlenker uten å vite hva det egentlig gjelder, påpeker hun.

Les også: Vil bruke flere flagg enn det norske på 17. maiLes også: Stolte over å få gå først i 17. mai-toget

– Leit for skolen

Stig Gunnar Myren som er medlem i 17.- mai-komiteen i Ålesund sier at de først og fremst ønsker at nasjonaldagen skal være samlende.

– Det er leit for skolen og administrasjonen ved skolen at de får et sånt fokus på noe som er ment å være positivt, sier han til smp.no.

Skolen ville avklare bruken av flaggene med komiteen, som igjen rettet en formell henvendelse til kommunen for en uttalelse derfra.

Komiteen som i stor grad består av frivillige fra korpsmiljøet, fikk imidlertid saken i retur, og bedt om å avgjøre saken. Det har de ikke gjort ennå.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Ingen prinsippsak

Rektor Ann Elin Haadem ønsker ikke å kommentere saken overfor smp.no nå. Tidligere har hun imidlertid gitt uttrykk for at dette ikke er noen prinsippsak for skolen.

- Alle ved Aspøy skole er stolte av det norske flagget, dersom noen tvilte på det. Hvis dette ender ut med et negativt fokus på noe som faktisk er positivt, tror jeg vi dropper alle andre flagg bortsett fra norske. Vi har kjøpt ti nye, norske flag og skal ha flaggborg, sa hun til Sunnmørsposten onsdag.

Smp.no gjør oppmerksom på at innlegg som ikke er underskrevet med fullt navn vil bli slettet. Det samme gjelder innlegg som inneholder lenker til andre nettsteder.

Digital redaktør Tormod Utne i Sunnmørsposten sier avisen har bedt nettstedet fjerne innholdet. Foto: Knut Arne Aarset
Det innvandringsfiendtlige nettstedet som har omtalt flaggsaken i Ålesund var fredag kveld ute av drift. Ifølge Facebook-siden deres var årsaken overbelastning på grunn av stor trafikk. Faksimile.
Stridens kjerne: Dette er flaggene noen elever kunne ha lyst til å bruke i barnetoget, sier rektor Ann Elin Haadem vfa Aspøy skole. Foto: June R. Johansen