Det var Svein Hagen fra Namsos som fant sekkene med smykker og ringer søndag ettermiddag. Han skulle leite etter tørr ved til et bål de hadde i fjæra, men fant altså noe helt annet.

- Bare på de to brettene jeg så var det ringer med priser på totalt omtrent en halv million, sier Hagen.

Familien fra Namsos er i Sula i påsken på besøk hos dattera i Langevåg. Den vakre vårdagen ble tilbragt like ved Sulesund hvor de feiret en bursdag.

Totalt en halv million

Hagen forteller at de to store sekkene han fant var stablet oppå hverandre, forsøkt gjemt unna i noe buskas. Sekkene var laget av vevd plastmateriale.

- Jeg trodde først det var søppel noen hadde kastet fra seg, men ville kikke oppi for å være sikker. Da så jeg både gull, sølv og diamanter. Jeg tenkte at det sikkert var kopier, men det skinte så blankt, til tross for at det tydeligvis hadde ligget ute lenge, sier han.

Hagen gikk ikke gjennom alt innholdet, men anslår ut i fra prisene at han så varer med totalverdi på rundt en halv million øverst i en av sekkene.

- De var ganske tunge, så om det bare var gullsmedvarer så er det snakk om et veldig stort brekk. Jeg kikket etter om det sto noe navn på en gullsmed på brettene, men fant ingenting, sier han.

Funnstedet ligger omtrent en kilometer øst for ferjekaien på Sulesund.

Har ligget ute lenge

De varslet umiddelbart politiet om funnet. Nå håper Svein Hagen at funnet kan bidra til at uoppklarte gullsmedran kan bli løst, og at gjerningsmennene blir funnet.

Politiet i Ålesund bekrefter å ha gjort et beslag på stedet. Sunnmørsposten medarbeider på stedet kan bekrefte at politiet har båret bort to større sekker med beslag, men de ønsket ikke å kommentere innholdet.

Svein hagens sønn Martin Hagen sier at smykkene bar preg av å ha vært gjemt bort i lang tid.

- De har i hvert fall overvintret, og kanskje har de lagt her enda lenger. Stedet de ble funnet på er ganske utilgjengelig, og det er ingen hus i nærheten som kan ha sett noe, sier han.

Politiet undersøker

Sunnmøre politidistrikt har søndag ettermiddag vært tilbakeholdne med å kommentere saken. De ha publisert en politilogg der de sier følgende:

- Politiet har undersøkt et område sør på Sula – hvor det er funnet diverse gjenstander. Gjenstandene kan være tyvgods og politiet undersøker saken nærmere. Politiet vil senere komme med eventuelt flere opplysninger i saken.

Vg.no melder søndag ettermiddag at politiet sjekker innholdet opp mot et uoppklart ran av en gullsmed i Ørsta 5. februar i fjor. Da ble det stjålet smykker og klokker til det som sannsynligvis var millionverdier.

Ikke fra Ørsta

Daglig leder Trude Kile Sætrevik i Ørsta gull og ur avkrefter imidlertid den påstanden.

- Ut fra bildene jeg har sett til nå av varene som er funnet så kan jeg se at dette ikke er våre varer, dessverre, sier hun.

Ranet i Ørsta er fortsatt uoppklart og varene er ikke kommet til rette igjen.

Operasjonsleder Ole Bjørn Harang ønsker overfor smp.no ikke å kommentere om funnet kan knyttes opp mot ranet i Ørsta eller andre uoppklarte ran på Sunnmøre.

- Kan være våre varer

Bjørklunds Ur & Gull ble ranet i september 2012. Daglig leder Trond Lundberg sier at han ikke kan si om varene stammer fra deres butikk før han har sett dem fysisk.

- Vi vil enkelt kunne bekrefte eller avkrefte dette ved å se på et merke på innsiden av ringene, sier han.

Ranet på Moa er fortsatt uoppklart, varene er ikke funnet og politiet har henlagt saken.

- Vi har lagt den saken bak oss og forsikringsoppgjøret er avslutta. Dette kan være våre varer, men det kan også komme fra et helt annet sted. Det var mange gullsmeder som ble ranet for en tid tilbake, sier Lundberg.

Han har foreløpig ikke fått noen henvendelse fra politiet, men ser det som naturlig at de blir kontaktet over påske for å se på varene som er funnet.