Da økonomiplanen for Møre og Romsdal for 2015–18 og regnskapet for 2014 ble drøftet i fylkesutvalget tirsdag, erkjente den ene fylkespolitikeren etter den andre at ambisjonene har vært større enn skinnfellen rekker. Handlingsrommet er i ferd med å forsvinne.

Politikerne tok alvoret innover seg da fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik nærmest malte fanden på veggen. Han viste til at drifts- og investeringsfondene snart er borte, samtidig som skatteinngangen er redusert. Samtidig er Møre og Romsdal fylkeskommunes gjeldsbelastning på mellom 3,5 og 3,6 milliarder kroner så stor at grenselandet for bæreevnen er nådd.

– Vi makter ikke å løfte Nordøyvegen uten samtidig å ta andre grep, sa Guttelvik.

Hvor alvorlig situasjonen er, vil man først får svar på 12. mai når revidert statsbudsjett legges fram.

Følg smp.no på Facebook

Ferjemillioner

For 2015-budsjettet ligger i tillegg ekstraferja mellom Hareid og Sulesund med anslagsvis 120 millioner kroner, som ikke er finansiert.

– Vi bruker 100 millioner kroner mer på ferjer per år enn hva staten gir kompensasjon for. Slik kan det ikke fortsette, sa Oddbjørn Vatne (Sp). Han mener Nordøyvegen allerede er plassert og må vurderes annerledes enn for eksempel investeringer i skolebygg.

Iver Nordseth summerte opp årsaken til elendigheten i tre punkter: De statlige rammeoverføringene svikter, fylkesferjedriften blir ikke skikkelig kompensert og vedlikeholdsetterslepet krever veldig mye.

– Som største ferjefylke og tredje største etterslepsfylke i landet kommer Møre og Romsdal spesielt dårlig ut, sa Nordseth.

Frank Sve (Frp) ga uttrykk for at fylkespolitikerne må feie for egen dør.

– Administrasjonen har gang på gang sagt fra om realitetene. Alarmklokkene har ringt, men jeg tviler på at politikerne er i stand til å høre dem. Handlefriheten er tapt. Store summer er i ubalanse og reservene er snart borte, påpekte Sve.

Selvkritikk

Anne Dyb Liaaen (H), og flere med henne, måtte innrømme at det har vært levd over evne i mange år. Hun ga fylkesrådmannen kreditt både for et ryddig regnskap og for å ha advart politikerne mot for høy pengebruk.

Hennes partikollega i Høyre, Torgeir Dahl, karakteriserte økonomiplanen fram til 2018 som overambisiøs og at det er nødvendig å skjele i større grad til fylkeskommunens bæreevne.

Fylkesordfører Jon Aasen merket seg at fylkesrådmannen og hans folk fikk mye skryt for godt regnskapsarbeid.

– Ta til dere rosen, men ikke inhaler. Det har vi ikke råd til, sa Aasen.

Han sa at fylkespolitikerne må ta for seg budsjettet på nytt så snart resultatet av revidert statsbudsjett foreligger.