Det sier Sofie Nystrøm direktør ved CCIS NTNU på et seminar på NTNU i Ålesund i mandag formiddag om cyber sikkerhet i maritim sektor.

Hun viser til at Norge er på topp når det gjelder å digitalisere samfunnet. Det snakkes om digitalisering, the Internet of Things, Big Data /analyser, droner, skytjenester, sosiale media osv.

– Kan stoppe gasslevering

– Hvis noen tar styring over Ormen Lange på Aukra kan de stoppe gassleveringa til Storbritannia og det kan skape en politisk krise mellom de to landene.

– Vi må utfordre hverandre tenke worst case for slike scenarier, sier hun og fortalte blant annet om en drone som klarte å mørklegge en bygning den fløy over.

Kritisk infrastruktur

CCIS (Center for Cyber and Inforamtione Security) startet 2002. Det er basert på offentlig partnerskap der blant andre Forsvaret, Oslopolitiet, Økokrim, Kripos, Statnett, KPMG blant andre bidrar med totalt 200 millioner NOK.

Visjonen er å bygge kunnskap for cyber-samfunn.

Professor Sokratisk Katsikas, NTNU CCIS, satte søkelys på den maritime sektor som en kritisk infrastruktur.

– Kritiske infrastrukturer i Norge handler om system som samfunnet avhenger av. For eksempel transport og satelittbasert infrastruktur.

Norge er eneste land innenfor EU-området  som har definert satelittbasert infrastruktur som kritisk infrastruktur. Og det er fornuftig. Hovedutfordringen for maritim sektor er lav oppmerksomhet på maritim cyber sikkerhet, sier han.