– Jeg var i grunn frisk, men de fant ut at det var fra ryggen smertene skreiv seg, sier Pettersen. Han har i en årrekke jobbet som maskinsjef på ferje. Og det så ut til at ryggoperasjonen hadde gått bra, men gangen og balansen ble gradvis dårligere.

– Arne ble liggende fire døgn med blødning i såret, sier kona Sigrid Pettersen. Det førte til en ny operasjon, som først bedret motorikken i beina.

– Jeg fikk narkose to ganger på en uke og var aldeles tufsete i hodet etter andre gang, sier Arne selv.

Sier han ble utskrevet for tidlig

Første operasjon skjedde 11. juni, andre operasjon 15. juni og 19. juni ble han skrevet ut fra Ålesund sjukehus.

Da Sigrid var en snartur på butikken tre dager senere, hadde Arne vært uklar og revet ut kateteret. Han fikk blod i ruinen. Det samme skjedde uka etter, da han på nytt hadde blitt skrevet ut i mellomtiden. Det ble fram og tilbake til sjukehus.

– Han kviknet til etter å ha fått tre poser med blod. Jeg mener han ble skrevet ut altfor tidlig, sier kona.

En stund senere var mannen avhengig av rullator for å gå på grunn av smerter, og svekket kraft i beinet.

– Jeg må påstå at det gikk ca. tre måneder før han ble skikkelig klar igjen i «toppen», sier Sigrid. Hun har bistått med sin hjelpepleier-erfaring fra yrkeslivet.

Alvorlig skade

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mener at Arnes medisinske invaliditet er 15 prosent i ryggen/rotasjonseffekten, i tillegg til betydelige andre plager i det daglige.

– Vi har forståelse for at dette er plagsomt og går utover din livskvalitet. Samtidig er dine plager et utslag av kjente komplikasjoner til en behandling det var godt grunnlag for å gjennomføre og derfor mener vi at du ikke har rett til erstatning, konkluderer NPE.

NPE vedgår at det mest sannsynlig er sammenheng mellom operasjonen og skadene.

– Vi mener at dine plager kan settes i sammenheng med at det etter operasjon 11.06.2015 oppsto en stor blodansamling omkring sårspalten. Dette gjorde det nødvendig med en reoperasjon 15.06.2016.

Men: – Blodansamling med nerveutfall er en velkjent komplikasjon ved denne type kirurgi. Det var gjort grundige overveielser med tanke på komplikasjonsrisiko før operasjonen, heter det.

Ekteparet har klaget på avslaget, og etter en ny vurdering mener NPE fortsatt at det ikke er grunnlag for erstatning.

Gradvis bedre

På nyåret i 2016 står det i journalen at Arne blir gradvis bedre i beina, slik at han kan gå med stav og krykker. Da har han også nylig fått innlagt pacemaker. Han har smerter i skulderen både ved bruk og i hvileposisjon. Det må settes inn protese om den skal bli bedre. Når det gjelder ryggen, må han bare trene.

Når Sunnmørsposten er på besøk, i mars 2017, så bruker Arne fortsatt stav/krykker for balansen. En spesialist har bekreftet at han har en alvorlig ryggskade på grunn av operasjonen nesten to år tidligere.

– Hadde jeg visst at jeg skulle få så store plager hadde jeg aldri tatt operasjonen, sier Arne.

Konkludert

Pasientskadenemnda opplyser at saken fortsatt er under behandling hos dem. Norsk pasientskadeerstatning har imidlertid konkludert.

– Dessverre er det slik at noen ganger oppstår det skade etter en behandling, selv om behandlingen ble utført riktig. Det har skjedd i dette tilfellet. Det var godt grunnlag for behandlingen og den er utført etter god medisinsk praksis, opplyser Øydis Castberg i NPE.

For å ha rett til erstatning må det ha vært en svikt i behandlingen, og svikten må ha ført til skade.

– Det er ikke tilfellet her. Pasienten har ikke rett til erstatning, selv om det var behandlingen som førte til pasientens plager, fordi det ikke har vært noen svikt i behandlingen, mener Castberg.