Det stråler vellykkethet og fortjent ferie. Og midt i dette kan vi sjekke kalenderen på mobilen og se at det kun er fire uker til påske. Da skal det bli flott å få brukt hytta til flerfoldige millioner kroner.

Det er slit å være Ola og Kari. Etter en velfortjent vinterferie i februar, fortjent fordi barna tross alt har vært seks uker sammenhengende på skolen siden nyttår, kan en legge planene for påsken. Barna må bare komme seg gjennom fire nye skoleuker så kan mor og far avspasere dagene mellom palmesøndag og skjærtorsdag, laste opp SUV-en og bruke mobilen til å slå på gulvvarmen på hytta.

Fyr på peisen

Det blir sikkert fantastisk å fyre opp i peisen og åpne den rødvinsflasken en kjøpte da vinklubben i fjor høst besøkte den helt outstanding vakre vingården i Nord-Italia.

Ja, påsken er et eventyr og bedre skal det bli. En ny sjekk på mobilen viser oss at mai i år bare er «helt glories». Om en tar Oda (12) og Axel (14) ut av barnetoget, avspaserer 16. og 18. og med første pinsedag på mandag 21. mai, så er New York helt innenfor.

Da føles det også mye mer riktig å bruke hytta ved sjøen alle ferieukene i juli, når en har hatt en tur til USA tidlig på våren.

For sommeren går fort og før vi vet ordet av det starter skolen for Aksel og Oda og da går det hele fem–seks uker før høstferien står for døren.

God jul

Men trøsten er nær. I år er julaften på en mandag. Tar en barna ut av skolen en uke før jul kan vi få mer enn to uker ferie, selv om vi bare tar ut sju feriedager. Bare ikke disse vrange folkene på skolen stikker kjepper i julene. Aksel og Oda som er så flinke. De har da fortjent litt sol og varme.

For vi trenger disse feriene. Vi arbeider så hardt. Vi møter på jobb klokka åtte fem dager i uken og vi jobber til fire, noen ganger til og med lengre.

Lykketoppen

Slik er det å bo i et land som ligger helt i toppen av alle internasjonale lykkekåringer.

Rett nok viser tall fra Virke at kun en av fem av oss tar vinterferie, men de 20 prosentene gjør mye av seg på sosiale medier.

Ikke alle har hytte til flere millioner, men du verden så mange som har det.

Og ja, skal du få små miniferier ved hjelp av røde dager på kalenderen, da må du jobbe noe overtid og ta det ut i avspasering. Ikke alle kan det, men du verden så mange som utnytter den mulighetene.

Ikke uventet ligger Norge i verdenstoppen i ferie. Vi blir kun slått av Frankrike i tallet på betalte feriedager. Vi har 25 mens franskmenn har 30 ifølge statistikk fra OECD. Men vi har kun to betalte høytidsdager 1. mai og 17. mai. Her blir vi slått av både tyskere og italienere som har færre feriedager, men flere betalte høytidsdager.

Vi er effektive

Så kan vi faktisk slå i bordet med at vi er ganske effektive de timene vi er på jobb. Det finnes statistikk som underbygger det også. Produktivitetsøkningen de siste 20–30 årene er stor.

Men når vinterferien er slutt og vi sikter oss inn mot påskeferiene kan vi kanskje ta en pust i bakken og erkjenner at det store flertallet har det fordømt godt her på berget.

Hvem vet, kanskje har vi fortjent det også.