Trude Vadset Huse husker godt kommentaren fra ei bergensdame, som hun møtte da hun solgte sjokolade i Molovegen før jul. Frua utbasunerte at hun måtte jo ha sjokolade til champagnen. Vadset Huse spurte om hun skulle feire noe.

– Da svarte hun: «Ja. Vi skal feire livet!», forteller Vadset Huse. Det er akkurat slike møter som gjør at hun er glad for at hun tok sats, og starta sin egen, lille sjokoladefabrikk.

Målet om perfeksjon

I annekset på «Utsikten» blir de søte munnfullene laga. Klokka 07.30 satte hun tempereringsmaskinene i sving, én med mørk og én med lys sjokolade.

Maskinene går jevnt og trutt idet bladfyken kommer inn døra. Sjokoladen blir varma i flere trinn, slik at den når temperaturen som best får fram de riktige egenskapene. Det er forskjellige temperaturer for lys, mørk og kvit variant.

– Det er mye kjemi i det å lage sjokolade. Målet er å få fram den optimale glansen. Og den lille knekken når du tar en bit.

Testa på elever

Med bakgrunn som fagoversetter i tysk, og mangeårig rådgiver og lærer i videregående skole, er det et nytt kapittel hun har tatt fatt på. Fra i høst har hun hundre prosent permisjon for å utvikle Pralina videre. Praline betyr «fylt sjokoladekonfekt».

– Både elever og kollegaer har fint måtte spise seg gjennom diverse kombinasjoner. Å få tilbakemeldinger er verdifullt, og hjelper en til å bli bedre.

Sjøl om hun ikke har så mange måneder bak seg som sjokoladeprodusent, har hun allerede rukket å få en stamkunde. Hver eneste dag spiser han én sjokoladebit med karamell og havsalt.

– Han har kommet med innspill til smaker som kan prøves ut, noe jeg setter stor pris på. Det er givende å møte folk.

Respekt for faget

Det er blitt konsumert mye faglitteratur før oppstarten. Samt noen reiser for å tilegne seg kunnskap. Kurs hos Chocolate Academy i Köln, litt praksis hos Egersund sjokoladefabrikk og nyttige tips hos Cielo i Trondheim.

Hun er overvelda over hvor imøtekommende alle er overfor en fersk småskalaprodusent i samme bransje. Støtte fra næringsfondet i kommunen til merkevarebygging er også kjærkomment.

– Jeg føler meg så framsnakka, både innad og utenfor miljøet. Når jeg forteller at jeg har starta sjokoladefabrikk, er folk genuint interesserte. Det er rørende, syns sjokoladegründeren, som også er takknemlig for god hjelp fra familie og venner.

Ei oppmuntring

At sjokolade er en fantastisk måte å komme i kontakt med mennesker på, opplever hun ofte. En måte å muntre opp noen på. Og til å vise sin kjærlighet i hverdagen.

I barndommen var Trude hver søndag på besøk hos besteforeldra Mathilde og Johannes Vadset på Skodje. Hun husker godt minnet av bestefaren, ulastelig antrukket i dress, med lagerfrakken på, mens han ekspederte kundene på landhandelen sin. En snill, men litt privat type, husker hun. Men da barnebarnet fikk vite at Johannes vekte kona hver morgen med en kopp kaffe og en sjokolade på sengekanten, fikk Trude et litt anna syn på han.

Nærhet

Et kjært minne som barnebarnet senere tok med seg da hun starta sjokoladefabrikk. Det ligger mye kjærlighet i hver bit. Støpt for hånd. Og fyllet er laga etter egne oppskrifter.

– Nærhet til råvarene er viktig. Jordbær og bringebær kommer fra Valldal, forteller Vadset Huse.

Hun jobber også med å få til lokale leveranser av honning og matsalt. Sjokoladen kommer fra Italia.

– Den har en rein, konsentrert smak, som passer mitt smaksbilde, syns Vadset Huse. Sjokoladen hennes er å finne på et par utsalgssteder i Ålesund, samt Vestnes, Molde og Oslo. Det er også mulig å ta en tur innom tunet på Emblem. På store dager i livet, som konfirmasjon og bryllup, hører gjerne sjokolade med. På sikt tenker hun å invitere til treff med sjokolade i sentrum. I tillegg til å lage gavepakker til privatmarkedet, har hun fått flere forespørsler fra bedrifter.

– Jeg har vært heldig. Jeg teller ikke timer, men timene jeg mangler, sier hun smilende.