– Forbrukere som har kjøpt produktet med angitt forbruksdato og LOT-nummer, skal kaste produktet eller levere det tilbake til sin nærmeste Bunnpris-butikk og få pengene tilbake, skriver Edelgard i en pressemelding.

De aktuelle lotnumrene er 22434 (sylte) og 22481 (ribberull), og siste forbruksdag er henholdsvis 15.01.2023 og 07.01.2023. Butikkene som har mottatt produktene, er varslet.

Edelgard holder til på Vestnes. Det er rundt 75 butikker som har fått produktene, opplyser daglig leder Jon Daniel Nesje til Sunnmørsposten.

Listeriabakterier kan være årsak til alvorlig sykdom hos mennesker, skriver Matportalen.

Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt, og selv små smittedoser kan føre til sykdom og i verste fall død hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer. For gravide kan bakterien medføre abort.

Listeria er en bakterie som kan komme spesielt med svineslakt, sier Nesje.

I motsetning til de fleste andre bakterier som gir sykdom hos mennesker, vokser listeriabakterier ved kjøletemperatur.

– Hvordan ble det oppdaga?

– Vi, som alle andre, er underlagt et veldig strengt testregime godkjent av Mattilsynet. Rutinemessig sender vi prøver inn til analyse og får prøvesvar, sier Nesje og legger til:

– Dette er en veldig uheldig sak som vi beklager sterkt. Det er veletablerte rutiner for hva man skal gjøre når sånt skjer, også inkludert å sende ut pressemelding.

Partiet med sylte ble produsert 9. desember, og partiet med ribberull ble produsert 1. desember.

Friske personer kan bli syke av bakterien, men symptomene er normalt lettere, og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer utsatte personer, skriver Matportalen.