Det sier Ann Catrin Molnes fra Ålesund, medlem i NOAH, organisasjonen som lørdag arrangerte fakkeltog mot pelsdyroppdrett i hele Norge. Fakkeltoget i Ålesund startet klokka 17.30 på St. Olavs plass, og samlet over hundre deltakere.

– Dette er den største demonstrasjonen mot pelsdyroppdrett som vi har hatt her i byen, noe som viser at folk flest sin motstand mot denne inhumane næringa øker. Vi har ikke fått telle nøyaktig men tror at det var bortimot 150 som deltok i demonstrasjonen, sier Molnes.

Statsstøttet barbari

Hun mener pelsdyrnæringa er statsstøttet barbari.

– Næringa får mellom tretti og førti millioner kroner av staten hvert år. Totalt bortkastede penger, som burde ha blitt brukt til noe annet, sier Molnes.

- Vi mennesker holder dyr i fangenskap, og tar livet av dem i vår egen interesse. Hva er spesielt ille med pelsdyroppdrett?

- Pelsen blir brukt bare til pynt, og andre dyr blir tross alt brukt til mat. Men selvsagt er det også svært ille med egg- og kyllingproduksjon også, med et areal tilsvarende et A4-ark per individ, sier Molnes.

Verre enn hvalfangst

– Velferden til dyra blir ikke bedre,og regelbruddene er mange, tross i alt dette fokuset. Sel- og hvalfangst er også inhumant, men de lever tross alt i frihet hele livet, sier Molnes, som mener pelsdyroppdrett er i særklasse verst.

Les også: Ap og SV krever avviklingLes også: Pelsdyrnæringen i vekst

Marsjerte i flere byer

Lørdag kveld arrangerte pelsdyrmotstandere fakkeltog i sju av de største byene i landet.I Oslo lyste et tusentall fakkelbærere opp Youngstorget, før de marsjerte mot Stortinget, hvor flere politikere holdt appeller. Dyrevernorganisasjonen NOAH sto bak arrangementet.

Sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre framholdt at en langvarig kamp mot pelsdyrnæringen nå er i ferd med å gi resultater. Men hun mener det avhenger av at de rødgrønne stemmes ut av regjering neste år.

– Pelsdyrnæringa er ei en næring der dyr lider, der lønnsomhet settes foran dyrevelferd, og der loven stadig brytes. Men det er ei næring som snart må være ferdig i norsk landbruk. For å få til det, trenger vi en ny regjering. Vi trenger en regjering som tar dyr på alvor, som ikke setter særinteresser foran kunnskap, dokumentasjon og dyras beste, sa hun i appellen.

I Trondheim anslo politiet at 200-250 personer deltok i fakkeltoget. Lignende markeringer ble også holdt i Bergen, Stavanger, Ålesund, Tromsø og Bodø.

Måling: Folket delt i synet på pelsdyrnæringen

På NOAHs hjemmeside blir det minnet om at 2012 var det året pelsnæringen skulle vurderes avvikles. De viser til en stortingsmelding fra 2002 der det ble lovet at industrien skulle avvikles innen ti år, dersom ikke dyrene fikk langt betre levevilkår.

Følg smp.no på Facebook

foto
Fakkeltoget i Ålesund startet klokka 17.30 på St. Olavs plass. Foto: Nils Harald Ånstad