I 2015 har det vært harde kår for offshorenæringen etter at oljeprisene sank dramatisk og flere selskaper har måttet legge skip i opplag. Dette virker imidlertid ikke til å påvirke kommende studenter og høgskolen i Ålesund kan rapportere om at søkertallene til maritime linjer har gått opp siden i fjor.

- Nautikk har hatt gode søkertall i mange år, men i år ser vi en ny topp i antall søkere, forteller rektor ved høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes. Hun legger til at det totalt sett var 7.6 førsteprioritetssøkere per plass på studiet i år, mot 6.1 i 2014.

- Studentene tenker på Norge som en maritim nasjon. Maritim sektor utvikler seg etter markedet og det vil bli stor bruk for maritimt personell også i fremtiden, mener hun.

Nærhet til det maritime

Synnes kan informere om at det er nautikkstudiet i Ålesund som har flest søkere på landsbasis sammenlignet med andre høgskoler som tilbyr samme studium. Hun tror det har å gjøre med nærheten til den maritime næringen samt fagmiljøet på høgskolen.

- Her har vi en nærhet til den maritime næringen og en god dialog med miljøet. Tidligere studenter har også kommet med gode tilbakemeldinger og opplever dette som et godt studie. Vi har et godt fagmiljø og ligger langt fremme i utnyttelsen av ny teknologi. Blant annet simulatorer, sier hun til smp.no.

Også det maritime studiet shippingledelse kom godt ut med søkertall, og er med poenggrensen på 54.7, den vanskeligste linjen å komme inn på ved høgskolen i Ålesund.

- Mulighetene er enorme

Administrerende direktør i Ålesund kunnskapspark, Per Erik Dalen, er også positiv til studenters interesse for den maritime næringen.

- Vårt utgangspunkt er at nasjonen Norge skal leve av olje og gass i mange år fremover. I tillegg er mulighetene ellers i maritim sektor enorme. Dette er en utdanning for fremtiden og selv om markedet er utfordrende nå, er det ikke godt å si hvordan ting vil se ut om tre år. Vi har alltid behov for energi og mat, og næringen utvikler seg hele tiden. Det blir mange nye muligheter i denne sektoren i fremtiden, mener han.

Dalen synes det er hyggelig å høre om gode søkertall, men mener også dette er et klokt studievalg.

- Vi blir bare flere og flere personer på jorden og det blir ikke mulig å produsere nok mat på landjorden. Da må vi hente ressurser fra havet og trenger folk med en god utdannelse, sier han til smp.no.

Les også:

Farstad-skip kan forlate bøyene

Rektor ved høgskolen i Ålesund, Marianne Synnes, er fornøyd med årets søkertall og forteller at det populære studiet nautikk har fått en ny søkertopp. Foto: Staale Wattø (Arkivfoto).
Administrerende direktør i ÅKP (Ålesund kunnskapspark) mener det er uendelige muligheter i den maritime sektoren og at utviklingen vil gjøre at næringene har stort behov for nyutdannede personer i fremtiden. Foto: Staale Wattø (Arkvifoto).