Astrid Eidsvik har ved etterlønn i 18 måneder sikret seg en sluttavtale på til sammen 2,5 millioner kroner. Lønnen vil ikke bli avkortet ved ny jobb.

Det betyr at Eidsvik også vil få full lønn fra Ålesund kommune når hun setter seg ned i stolen på rådhuset.

- Jeg fikk denne avtalen da jeg ble tilsatt i 2011, og hadde ingen krav i forbindelse med den. Jeg trodde det var en standardavtale for alle direktører, sier Astrid Eidsvik til Sunnmørsposten.

- Ikke gitt at jeg fikk ny jobb

Eidsvik hevder at hun har hatt en passiv rolle angående avtalen som ble inngått med tidligere styreleder John Harry Kvalshaug. Avtalen ble senere godkjent av Helse Midt, ifølge Kvalshaug.

- Jeg har egentlig ikke hatt noen annen befatning med avtalen annet enn da jeg ble tilsatt, og for så vidt trodde jeg ikke at jeg ville få bruk for den heller, påpeker den nye rådmannen i Ålesund.

- Synes du at det er rimelig at du får så mye penger fra helseforetaket når du i tillegg vil få rådmannslønn?

- Jeg har egentlig ikke noen kommentarer til det. Avtalen ligger slik den ligger, og det var ikke gitt at jeg skulle få en ny jobb, sier Eidsvik til Sunnmørsposten.

- Ikke inne i bildet

Konst. direktør Daniel Haga sier til smp.no at Helse Midt-Norges jurister verken vurderte eller godkjente avtalen i 2011.

- Ingen av våre jurister har vært inne i bildet, men jeg kan ikke si sikkert om noen har snakket med noen, sier Haga.

Dordi Flormælen er en av to advokater i Helse Midt-Norge.

- Ut fra det jeg leser i pressen, virker det som om de som kritiserer avtalen har rett. Men jeg har ikke vært inne i behandlingen av sluttavtalen til Astrid Eidsvik, og når du bruker begrepet «retningslinjer», skal ikke jeg uttale meg om ting rundt berettigelsen om å gå utenom de retningslinjene, sier Flormælen til Sunnmørsposten.

Som Flormælen påpeker er sluttavtalen til Astrid Eidsvik Helse Møre og Romsdal sitt bord.

- Her ville vi som advokater i Helse Midt kun bistått etter henvendelse fra Helse Møre og Romsdal, sier hun.

Flere gullpakker

Ifølge Adresseavisen er gullavtalen til Eidsvik i strid med statens retningslinjer for lederlønn på nesten alle punkter. Det var 31. mars 2011 at daværende næringsminister Trond Giske innførte nye retningslinjer for lederlønn i staten. Eidsviks avtale ble inngått 20. juni, tre måneder senere.

Ingen andre toppledere i Helse Midt-Norge har noen gang fått en så lønnsom sluttpakke som Eidsvik, skriver avisen.

Flere avtaler i strid

Da Trond Michael Andersen gikk av som direktør i fjor, står det at han får ett års etterlønn. Han får fradrag hvis han mottar lønn fra annen arbeidsgiver i fast stilling.

All annen lønn eller vederlag Andersen får kommer imidlertid ikke til fratrekk, ifølge avtalen Sunnmørsposten har tilgang til.

Men ifølge statens retningslinjer (se faktaboks) bør sluttvederlaget reduseres ved ansettelse i ny stilling eller ved inntekt fra næringsvirksomhet som vedkommende er aktiv eier av.

Det betyr at Helse Midt har inngått en avtale med Andersen i strid med statens retningslinjer. For i avtalen med Helse Midt får ikke Andersen fratrekk i lønn om han har inntekt utenom fast stilling, slik statens retningslinjer anbefaler.

Helse Midt sitt ansvar

Det er styreleder Ola H. Strand som er ansvarlig for sluttavtalen til Andersen.

- Det står «bør» i retningslinjene til staten. I det ligger det en viss skjønnsmessig mulighet til å vurdere om Andersen ville få en vesentlig inntekt utenfor fast stilling eller fra tilfeldige strøjobber. Det vurderte jeg som lite relevant, sier Strand til smp.no.

- Men Strand. Dere gir Andersen mulighet til å få lønn uten avkortning. Er ikke ordlyden i strid med retningslinjene?

- I ordet «bør» ligger det en viss mulighet til vurdering. Som sagt vurderte jeg det slik at det ville være begrensede summer Andersen ville kunne greie å tjene seg opp.

Vil gå gjennom retningslinjene

- Vil det være fornuftig å gå gjennom ordlyden i kommende sluttavtaler?

- Nå har det vært mye spørsmål rundt dette slik at det er nødvendig at vi for hele foretaksgruppen går gjennom statens retningslinjer, sånn at vi er sikre på at vi holder oss innenfor normen.

Må forklare

Sunnmørsposten har bedt juristene i Helsedepartementet om å vurdere retningslinjene i forhold til Andersens avtale. De svarer generelt at helseforetakene må begrunne hvorfor de eventuelt ikke følger retningslinjene.

- Dette har jeg egentlig ikke nok kunnskap til å svare på. Jeg forutsetter at Helse Midt-Norge har sjekket ut dette, og at det juridiske er under kontroll, sier Andersen til Sunnmørsposten.

Advokat Dordi Flormælen i Helse Midt-Norge sier at juristene i foretaket heller ikke var med på å vurdere Andersens sluttavtale.

Får 4,7 millioner

En annen fagdirektør som har fått en gullkantet avtale er Nils Hermann Eriksson. Da han gikk av som fagdirektør i Helse Midt-Norge, og begynte som overlege på Sykehuset i Levanger, fikk han med seg 4,7 millioner ekstra. Dette fordi Helse Midt forpliktet seg til å betale direktørlønn til Eriksson ble pensjonist.

Dette kommer fram i årsberetningen til Helse Midt for 2013 (se faktaboks).

Haga skrev avtalen

Det er konst. direktør Daniel Haga som har skrevet denne avtalen med Eriksson i sin forrige periode som konstituert direktør.

- Det er differansen mellom lønnen han hadde som direktør og lønnen han får som er Helse Midt sin forpliktelse, sier Haga.

- Men han tjener jo til sammen 4,7 millioner kroner på dette?

- Hvis det står at avtalens forpliktelse er beregnet til det, er jeg enig i det.

- Hva er det som gjør at en overlege skal beholde direktørlønn?

- Dette var hans ansettelsesvilkår. Når han sluttet som fagdirektør, skulle han få beholde lønnen sin. Det var noen før meg som hadde avtalt det, og det hadde sammenheng med at det ikke var så enkelt å rekruttere fagdirektører på den tida. Jeg går ut fra at det er det som lå bak, sier Haga.

Det var Tidens Krav som først omtalte saken om Eriksson.

Sunnmørsposten har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Eriksson.