– Vi er allerede godt i gang og har skiftet ut lysarmatur på halvparten av flåten vår, sier Are Brautaset, manager Electro & Automation Systems i Sølvtrans AS.

Akkurat nå ligger brønnbåten «Ronja Superior» ved Vegsund slipp for en miljøvennlig oppgradering.

– Ved å bytte ut halogenlamper til LED-system fra Luminell reduserer vi energiforbruket på lys fra 17 kW til 2,4 kW på akkurat denne båten, sier Brautaset.

For hele Sølvtrans-flåten betyr dette en reduksjon i NOx-utslipp på 11 tonn per år, ifølge beregninger DNV GL har utført.

Miljøtiltak

Harald Tom Nesvik, informasjon- og samfunnskontakt i Sølvtrans, sier det er viktig for Sølvtrans at selskapet tenker miljø og bærekraft.

– Vi handler med hele verden med en fornybar ressurs. Da er bærekraft viktig. Med støtte fra NOx-fondet kan vi nå gjøre tiltak på 20 båter, sier Nesvik.

– Jeg så Røkke flagget høyt at han planlegger «grønn belysning» på et nytt krillskip i 2019. Det er flott, men Røkkes grønne drøm er allerede en realitet hos oss. Vi starta denne jobben rett over nyttår, sier han.

Økonomisk smart

De nye LED-lysene gir ikke bare bedre lys på båtene, de har også ekstremt lang levetid.

– Det gjøres nye lysberegninger for alle båtene, der vi har fokus på bedre belysning i området hvor man laster og losser. Dette gir også økt sikkerhet for dem som jobber på dekk og på merdekanten. I tillegg får vi mye mindre risikofylt vedlikehold på lysene. Vi slipper å bytte pærer og lampeholdere på utsatte steder, og vi frigjør tid til å gjøre andre arbeidsoppgaver, sier Brautaset.

Han opplyser at de nye LED-lysene har en oppgitt levetid på 150.000 timer. Det er Ålesundfirmaet Luminell som leverer

– Lavere strømforbruk gir også lavere drivstoffkostnader, noe som kommer kundene til gode, sier Brautaset.

Økt sikkerhet

Overstyrmann Helena Våge Rusten sier de allerede har fått testet de nye lysene.

– Det ser veldig bra ut. Ikke bare gir de et behageligere lys, jeg tror sikkerheten ved merdekanten blir mye høgere, sier hun.

Ronja Superior er ventet ferdig oppgradert over helga. Da er det rett ut på spotmarkedet i Norge og Skottland.

– Vi gleder oss til å teste ut en oppgradert og mer miljøvennlig båt, sier overstyrmann Helena Våge Rusten.