Uværet traff Østlandet med full kraft fra mandag ettermiddag og er ventet å fortsette fram til onsdag morgen.

For beboere og trafikanter en rekke steder på Østlandet er situasjonen alvorlig, med evakuering som følge av skred og flom, vannfylte kjellere og oversvømte veier.

I Innlandet fylke er 119 personer evakuert, opplyser politiet. Dette inkluderer 22 beboere på et asylmottak i Vang i Valdres.

Høy vannføring

Det lille tettstedet Asak på Romerike er isolert, etter at den eneste innfartsveien til tettstedet har blitt oversvømt.

Ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm bekrefter til Romerikes Blad at veien er stengt og at beboerne på Asak er avskåret fra resten av kommunen.

På Rokkehaugen i Nord-Aurdal kommune var også en familie isolert som følge av ras. Ordfører Knut Arne Fjelltun sier til Nettavisen at familien måtte evakueres med helikopter.

Flere steder har de store nedbørsmengdene ført til økt vannstand. Langs Hexenergveien i Frogner på Romerike har beboere blitt evakuert.

– Vannet skal stige raskt i området, og evakuering er derfor det sikreste, sier operasjonsleder Gisle Sveen til Romerikes Blad.

Høy vannføring i Akerselva

Også Akerselva i Oslo påvirkes av uværet. Ifølge Aftenposten er vannføringen i elva 25 ganger så mye som normalt.

Vann- og avløpsetaten har bevisst økt vannmengden i elva for å hindre flom fra Maridalsvannet.

Forsikringsselskapet Gjensidige tror skadekostnadene knyttet til uværet kan passere 200 millioner kroner. Også selskapene Tryg og If har fått inn en lang rekke skademeldinger.

Utvider farevarslene til onsdag

Ekstremværet er ventet å fortsette, og Meteorologisk institutt har utvidet farevarselet til å gjelde fram til onsdag morgen.

– Det er fortsatt mye nedbør i vente. I den røde sonen kan en vente 50 til 70 millimeter nedbør i løpet av 24 timer. Det kommer mest nedbør i vest, skriver meteorologene på X/Twitter.

Steder som ligger i den oransje sonen, kan vente 30 til 60 millimeter nedbør i løpet av 24 timer, opplyser de videre.

Veier og jernbanelinjer stengt

En lang rekke veier på Østlandet er stengt som følge av kraftig nedbør. Flere steder har det også gått jordskred over større veier.

Flere togstrekninger er også stengt fram til tirsdag kveld eller onsdag morgen. Alle tog på Dovrebanen, Rørosbanen og Raumabanen onsdag er innstilt.

Samtidig fører en stans på Gardermobanen til at Flytoget ikke kan kjøre som normalt. De har satt opp buss for tog mellom Oslo S og Oslo lufthavn.

– Det går relativt rolig for seg hos oss. Vi opplever at det er god kapasitet på bussene, sa kommunikasjonsdirektør Ida Marie Fottland i Flytoget til NTB tirsdag formiddag.

Fottland sa at mange nok har valgt alternative reisemåter til Oslo lufthavn.