Stortingspresident Masud Gharahkhani hadde behov for å kommentere det som skjedde da klimaaktivister aksjonerte inne i Stortinget onsdag.

– Stortinget er demokratiets hjerte. Vi skal være stolte av at vi bor i et land hvor det hver eneste dag er demonstrasjoner ute på Eidsvolls plass. Vi hører lyden av appellanter mens vi er inne i stortingssalen og diskuterer, begynte han da møtet kom i gang igjen.

– Det er ikke verdig å lime seg fast i Stortinget og avbryte et stortingsmøte på den måten som det ble gjort i dag, sa Gharahkhani.

Kalles klovner og pøbler

Aksjonistene møter liten forståelse for sitt valg av framgangsmåte hos partier på Stortinget.

Det skal være stor takhøyde for å si sin mening, mener Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud.

– Men det å sabotere et stortingsmøte på denne måten, synes jeg ikke noe særlig om. Jeg tror ikke det å lime seg fast i stortingssalen er en veldig hensiktsmessig aksjonsform, uansett budskapet som ligger bak aksjonen, sier Aasrud.

Høyre og Fremskrittspartiet tar enda kraftigere i. Aktivistene omtales som klovner og en pøbelgjeng.

– Jeg har null sympati for Extinction Rebellion. Å stoppe Stortingets spørretime er udemokratisk, sier Peter Frølich (H). Han mener gruppen ødelegger for klimasaken og ber dem heller stille til valg for å kjempe for sin sak.

Aktivistene har null respekt for demokratiske spilleregler og skyr ingen midler for å få oppmerksomhet, tilføyer Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Jeg forventer at denne pøbelgjengen tas skikkelig av politiet, og at de får så høye bøter at de slutter med slik respektløs oppførsel, sier hun.

Fra Miljøpartiet De Grønne og SV er tonen noe mildere. De forstår frustrasjonen og at aksjonistene er utålmodige. Men også disse partiene mener man skal avstå fra aksjoner i Stortinget.

– Jeg tar avstand fra aksjoner i stortingssalen uansett hvem som lager dem, og jeg er glad for at denne aksjonen er fredelig, sier MDGs Rasmus Hansson

En beskjed til politikerne

Spørretimen var så vidt kommet i gang da en kvinnestemme ropte ut fra galleriet og listet opp politiske partier.

– Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere! ropte en kvinnestemme.

– FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene. Men dagens situasjon går i retning av tre graders oppvarming, fortsatte aktivistene.

Det var personer fra Extinction Rebellion Ung som aksjonerte, opplyser gruppen i en pressemelding. De avbrøt spørretimen med appeller «for å ytre redesel for klimakrisen og skuffelse over at politikerne svikter dem og for å kreve at politikerne lytter».

Stortingspresidenten klubbet flere ganger og anmodet om ro i salen. Da aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, forlot stortingsrepresentantene salen. Det hele gikk rolig og udramatisk for seg.

Aksjonister: Sivil ulydighet fungerer

Sikkerhetsvakter tok seg fram til aktivistene på galleriet for å gripe inn og føre dem bort. Politiet ble også tilkalt.

Mens stortingssalen var tømt for folk, limte aksjonistene seg fast til rekkverket på publikumsgalleriet. En polititjenestemann på stedet opplyste til NRK at de ville bruke løsningsmidler for å få demonstrantene løs. Flere aksjonister ble innbrakt, ifølge VG.

Etter en times tid kunne Stortingets spørretime gjenopptas.

Aksjonistene er ikke enig i at de undergraver sin egen sak ved å ty til stunt av denne typen.

– Vi er nødt til å bruke virkemidler som dette for å bli hørt. Vi gjør det også fordi sivil ulydighet har fungert gang på gang i historien, sier talsperson Vebjørn Bjelland Berg. De negative reaksjonene fra politikerne var som ventet, mener han.

– Vi ser jo at flere politikere reagerer negativt på det vi gjør, noe som ikke er overraskende med tanke på at det er nettopp de politikerne budskapet vårt er rettet mot, sier han.

FN-rapport

Markeringen kommer samme dag som FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) la fram en ny klimarapport.

– Verdens energisystem er ødelagt og bringer oss stadig nærmere klimakatastrofe, advarte FNs generalsekretær António Guterres etter framleggelsen.

I den nye rapporten konstateres det at mengden klimagasser i atmosfæren fortsette å stige. Det samme gjør havnivået og temperaturen i havet. Samtidig blir havvannet surere, siden stadig mer CO2 blir tatt opp i sjøen. Dette gjør forholdene vanskeligere for en lang rekke dyrearter med skall som inneholder kalk.