Dylan får Nobels litteraturpris for å ha skapt nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon, sa Sara Danius fra Svenska Akademien i Stockholm da hun kunngjorde prisvinneren.

Tildelingen skapte umiddelbart stor begeistring på sosiale medier.

Mast i 30 år

Bob Dylan opptrer i Wiltern Theatre i Los Angeles 5. mai 2004. Foto: NTB scanpix

Bob Dylan, som fylte 75 tidligere i år, ble første gang offisielt nominert til den høythengende nobelprisen i litteratur i 1997, og har siden blitt renominert hvert år.

Millioner av fans mener han er en stor kunstner som har bidratt til å fornye både poesien og populærmusikken – og bygget bro mellom dem.

– Dette er en nobelpris til en hel litterær sjanger, nemlig sangteksten, mener forfatter Håvard Rem, som i likhet med Jan Erik Vold har oversatt mange av Bob Dylans tekster.

– Vi «dylanologer» har mast i 30 år om at han fortjener nobelprisen. Så dette er en spesiell dag, sier Rem til NTB kort tid etter at det ble kjent at Dylan tildeles årets nobelpris i litteratur.

Dylan skal ta imot nobelprisen i Stockholms konserthus 10. desember.

Overraskende

Svenska Akademiens valg av rockpoeten kom svært overraskende.

Kunngjøringen av prisvinneren ble i år én uke forsinket, noe som førte til rykter om at det var stor uenighet innen juryen. Det er også blitt spekulert på om årsaken til utsettelsen kunne være at vinneren kunne bli politisk kontroversiell.

Bob Dylan har i mange år vært nevnt som mulig kandidat, men få har ansett ham som en seriøs kandidat til nobelprisen i litteratur.

Blant de heteste tipsene i år var den syriske poeten Adonis og den kenyanske forfatteren Ngugi wa Thiong'o. Begge har også vært blant favorittene tidligere år. Også norske Jon Fosse har vært nevnt i spekulasjonene.

Akademiet utarbeider vanligvis en liste over mulige vinnere i februar. Denne reduseres til en hemmelig liste med kun fem navn i mai. Først i oktober blir den endelige avgjørelsen tatt.

Svenska Akademien: – Tiden var moden

– Bob Dylan skriver ørets poesi, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius om årets nobelprisvinner i litteratur.

Danius bedyrer at det var stor enighet blant akademiets medlemmer om beslutningen om å gi prisen til den 75 år gamle rockelegenden.

– Tiden var moden. Bob Dylan er en stor poet i den engelskspråklige tradisjonen fra William Blake og framover, sier Danius.

Hun forteller at 75-åringen ikke ble kontaktet før kunngjøringen torsdag ettermiddag. På spørsmål fra pressen om hvordan hun tror Dylan kommer til å reagere, svarer hun at hun tror hun har et «et godt budskap» til ham.

– Dylan skriver ørets poesi. Den skal framføres, men om man går tilbake til de gamle grekerne, så var jo også det en poesi som skulle framføres, sier Danius til SVT.

Svenska Akademiens sekretær mener at Dylans litteratur holder høyeste nivå.

– Han legemliggjør både den høye og den lave tradisjonen, sier Danius og påpeker at Dylan er påvirket av alt fra deltablues, folkemusikk fra Appalachene til franske surrealister som Arthur Rimbaud. (©NTB)