Det er ventet at politiet i Nordmøre og Romsdal kommer med sin anbefaling overfor statsadvokaten innen fredag denne uka.

– Innholdet i rapporten understreker alvoret i saken. Vi har lagt oss på en linje hvor vi tar selvkritikk, men vi er også forberedt på å ta ansvar, sa direktør Espen Remme til styret.

Han og nestleder Petter Bjørdal beskrev Sebastian-saken som den tyngste styret har behandlet.

– Helseforetaket vil ta ansvar, lære og forbedre seg, fortsatte Remme.

Systemansvar

Direktøren påpekte at det i denne saken ikke var enkeltpersonell som burde være i fokus, men foretakets evne til å håndtere systemansvaret.

Sunnmørsposten skrev i går at Helse Møre og Romsdal droppet nye ROS-analyser etter vedtaket om helgestenging av barneavdelingen sommeren 2014. De la til grunn at ROS-analyser fra oktober 2013 holdt.

Avdelingen ble stengt fra 20. oktober 2014 og gutten døde 22. februar 2015.

Ba om unnskyldning

– Vi må be foreldrene til Sebastian om en unnskyldning og foreta en systematisk gjennomgang av saken. Vi er innstilt på å ta ansvar, sa Remme.

Styremedlem Kirsti Slotsvik var opptatt av svakhetene i risiko- og sårbarhetsanalysene før helgestenging.

– Vi ble forelagt saken da vi skulle helgestenge og hadde en risikoanalyse på akkurat det. Det kunne virke som vi hadde kontroll, men så kom det med ambulanseforetaket, og så det med AMK. Dette handler om det helhetlige, understreket Slotsvik.

Slotsvik sikter her til at Ambulanse Midt-Norge ble faset inn i Helse Møre og Romsdal i 2013-2015, i en tung prosess. Det samme var prosessen i 2013-2014 med bygging og innføring av ny felles AMK-sentral i Ålesund.

For dårlige forberedelser

Statens helsetilsyn har kommet med knallhard kritikk rundt dårlige forberedelser av helgestengt barneavdeling i Kristiansund.

Også styreleder Stein Kinserdal erkjente at Helse Møre og Romsdal har en lang vei å gå når det gjelder risikostyring.

Nå avgåtte fagdirektør Odd Veddeng støttet Kirsti Slotsvik i kritikken mot risikoanalysene av helgestenging.

– Isolert sett var risikoanalysene av helgestenging gode nok, men det er riktig som Kirsti sier, det manglet et overordnet risikobilde knyttet til alt annet som foregikk samtidig, sa Veddeng.

Veddeng fikk støtte av nestleder Petter Bjørdal.

– Her har det sviktet i nesten alle vekslinger fra Rikshospitalet i Oslo, til AMK, til legevakt til Helse Møre og Romsdal, påpekte Bjørdal.