Torsdag hadde lærere fra hele fylket møtt opp til demonstrasjon i Ålesund. Også lærere fra Nordfjordeid tok turen. Hovedkampen dreier seg om å sikre lærernes arbeidstidsordning.

Et tog gikk fra utstillingsplassen til rådhusplassen og Liv Osnes Dalbakken, lærer ved Ulstein videregående skule, holdt appell.

- Vi må ha tid til å planlegge god undervisning og vi må ha tid til elevene. Da må vi ha forhandlingsrett og innflytelse over egen arbeidstid, sa Osnes Dalbakken til de frammøtte.

Et annet poeng var at lærerne krever å bli vist tillit og respekt.

- Vi er selv de nærmeste til å vurdere når og hvordan jobben skal gjøres, sa Osnes Dalbakken under sin appell.

- Må ha gode betingelser

Osnes Dalbakken mener at lønn og arbeidsforhold må være så gode at hun kan anbefale elever med ambisjoner til å gå inn i læreryrket.

Lærerne frykter at ansvaret for skoleøkonomien skal bli overført til kommunene. Da blir det den kommunale økonomien som styrer kvaliteten på skolen, ifølge lærerne.

Fylte rådhusplassen

En stor gruppe lærere hadde møtt opp og fylte rådhusplassen i Ålesund. Lærerne hadde med seg plakater og trommer.

Det har vært en stor diskusjon mellom KS og Utdanningsforbundet om temaet i lengre tid.

KS-utspill gleder lærerne

Nye signaler fra KS om lærernes arbeidstid gir Utdanningsforbundet økt tro på at partene kan komme fram til en arbeidstidsavtale.

I et intervju med Kommunal Rapport slår forhandlingsleder Per Kristian Sundnes for arbeidsgiverorganisasjonen KS fast at en sentral avtale om undervisningstimer vil bestå.

KS krevde opprinnelig at alle bestemmelser som setter grenser for hvor mange timer lærerne skal undervise, skal fjernes. Nå er lærerne likevel sikret en viss tid til forberedelser og etterarbeid, ifølge Utdanningsforbundet.

Større tro på enighet

– Det er positivt at KS beveger på seg og viser ny forhandlingsvilje. Dette er et godt utgangspunkt for de kommende forhandlingene, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

Hun sier forhandlingsutvalget nå ser muligheten for å nå fram til en løsning for å sikre en god skole, som større enn tidligere.

– For oss er prinsippet om en sentral avtale som sikrer at lærerne har tid til å forberede undervisningen og følge opp elevene, viktig, sier Lied.

KS kommer også til å droppe kravet om at lærernes arbeidsår blir strukket fra dagens 39 uker til 45 uker. Dette var et forhandlingsutspill, understreker både Sundnes og styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Per Kristian Sundnes tror nå at sannsynligheten for at det ikke blir streik, og at partene kommer til enighet hos mekleren, er om lag 70 prosent.

Diskutér saken i kommentarfeltet under.

FOTO: MORTEN HJERTØ