Prosjektleder for Nasjonalt nødmeldingsprosjekt Erik Liaklev bekrefter dette overfor Dagens Medisin.

– Vi har hatt en utredning om forbedring i nødmeldetjenesten, og i den forbindelse har vi vurdert ett felles nødnummer. Vi anbefales at dette ikke iverksettes i Norge, sier Liaklev.

Vil ikke kommentere

Til NTB sier Liaklev at rapporten er basert på bidrag fra de tre nødetatene, samt publikumsundersøkelser og andre analyser. Det er Stortinget som har bedt om utredningen, som skal overleveres til Justisdepartementet før jul.

– Spørsmålet om felles nødnummer er bare ett av mange spørsmål vi tar stilling til i rapporten, der vi anbefaler hva som bør gjøres for å få bedre tjenester til publikum, forklarer Liaklev.

I Justisdepartementet får NTB opplyst at det ikke er tatt stilling til saken. Departementet vil først gjøre det når rapporten foreligger.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke gå inn på innholdet i rapporten før den er ferdigstilt og overlevert, sier kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal.

Motstand

Forslaget om felles nødnummer 112 har møtt kraftig motstand fra fagmiljøene. Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge sier han personlig er enig i anbefalingen til Nasjonalt nødhjelpsprosjekt:

– Et eget medisinsk nødnummer er i Norge klart dokumentert å være tidsbesparende i kritiske situasjoner, leverer høy fagkyndighet og er navet i en velsmurt overlevelseskjede i tusenvis av situasjoner – hver eneste dag og hvert eneste år, sier han.

Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege ved Akuttmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus sier «fornuften har seiret og 113-systemet er reddet!»

– Dette er også en betydelig merkedag for norsk akuttmedisin: Det kommunikasjonssystemet som det har tatt 30 år å bygge opp, skal bestå og kunne videreutvikles. Og fortsatt skal pasienter og pårørende kunne komme i direkte kontakte med helsetjenestene. Dette sikrer fagkyndigheten og reduserer forsinkelser, sier Brattebø. (©NTB)

innenriks.vaktsjef@ntb.no