Ingen av de fem om bord kom til skade da en fiskebåt gikk på grunn på sunnmørskysten.

– Aksjonen gikk raskt og effektivt. De sendte ut nødsignal og ble lokalisert på bakgrunn av det. Det kom raskt ressurser til stedet som fikk overblikk, og så at skipet lå på grunn. Da var de om bord gått i en redningsflåte, forteller vakthavende redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Sunnmørsposten mandag morgen.

Det er ikke kjent hvorfor fiskefartøyet havnet på grunna og dette vil bli undersøkt av Sjøfartsdirektoratet.

Kom av grunna

Redningsskøyta Idar Ulstein opplyser til Sunnmørsposten mandag morgen at fiskebåten var kommet av grunna.

Ved 8.30-tida var fiskebåten tatt på slep mot land.

– Men den har trolig truffet såpass godt på grunna, at båten må på verksted, mener Tom Kausanrød om bord i redningsskøyta.

Det Troms-eide fartøyet går under navnet Arctic Star, men skal ikke ha vært i aktivt fiske. Ifølge det internasjonale skipsregisteret er det registrert på Cookøyene og ble bygd i 1973.

Mayday-anrop

Grunnstøtingen skjedde i Lepsøyrevet mellom Gamlem og Lepsøy.

– Vi mottok mayday-anrop om lag klokka 03 og satte i gang en større redningsaksjon, fortalte redningsleder Kjetil Hagen til Sunnmørsposten natt til mandag.

Det var fem personer om bord da ulykka skjedde.

– Mannskapet på fem gikk umiddelbart i redningsflåter. Vi sendte ut ambulansehelikopter fra Ålesund, redningshelikopter fra Florø, samt ambulansebåt, sier Hagen.

Klokka 03.52 fikk redningssentralen melding om at alle av mannskapet var tatt om bord i et fartøy og at ingen var kommet til skade. Mannskapet ble brakt til land, fikk Sunnmørsposten opplyst.

Hadde slagside

– Båten ligger godt på grunn og har slagside. Redningsskøyta Idar Ulstein og losbåt er ved havaristen, opplyste redningslederen klokka 04.

De ville undersøke havaristen nærmere for lekkasjer.

Etter at tidevannet hadde steget, kom båten av grunna ved 8-tida mandag morgen.

foto
Fiskebåt på grunn, Lepsøyrevet. Bildet er tatt få minutt før båten vart dratt av grunna. Foto: Per Ove Stige