Mannen som i avhør har erkjent de faktiske forhold, står tiltalt for nedlasting og spredning av overgrepsmateriale.

Rettssaken administreres av tingrettsdommer Knut Anders Oskarson.

Han starter med å innhente personalia fra tiltalte. Her kommer det fram at ikke er tidligere straffedømt.

Videre leser dommeren opp tiltalen, som inneholder hele 75 tiltalepunkt.

I hovedsak gjelder tiltalen chatting og bruk av e-post med minst 75 personer der kontakten gikk ut på seksuelle overgrep mot barn og/eller kontakt som seksualiserer barn, samt nedlasting og spredning av slikt materiale.

I flere av samtalene har ålesunderen oppfordret samtalepartnerne om å begå overgrep mot små barn.

Å lese opp den omfattende tiltalen tok over en time.

Etter at tiltalen er lest opp, spør dommer Oskarson om tiltalte erklærer seg skyldig, eller ikke skyldig.

– Jeg er skyldig på alle punkt. Jeg er både skamfull og lei meg, sier den tiltalte.

– Du skal få lov til å forklare deg seinere, sier dommeren.

Fikk tips av Kripos

Det er aktor Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt som representerer påtalemyndighetene. Hun er assistert av etterforskningsleder Lars Bergem.

Hun vil fortelle om hvordan politiet ble tipset av Kripos om saken og hvordan de har kommet fram til hele 75 tiltalepunkt mot mannen.

Ulstein sier i sitt innledningsforedrag for påtalemyndigheten at denne saken gjelder en rekke tiltalepunkt om spredning av overgrep og samtaler om overgrep mot barn.

– Vi fikk to ulike anmeldelser fra Kripos. Begge gjaldt befatning med overgrepsmateriale på internett. Kripos hadde mottatt rapportering om at tiltalte skulle ha mottat overgrepsbilder og lastet opp slikt.

Det var organisasjonen NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), som samarbeider med flere nettsteder og offentlige organisasjoner, som tipset Kripos om ålesunderens aktivitet på internett.

– Flere av personene som ålesunderen chattet med fortalte om overgrep de skal ha begått.

– Omfanget av ulovlige bilder og videoer vil bli lagt fram for retten. Vi har funnet dette på tiltaltes datamaskin. Han har erkjent straffskyld for alle tiltalepunktene, sier Julie Ulstein.

150 videoer

Tirsdag vil politiet vise retten eksempler på hvilke type videoer ålesunderen har lastet ned og delt.

– Dette er viktig for å vise alvorligheten i saken og har betydning for straffeutmålingen, sier Ulstein.

Hun vil bruke de neste timene på å legge fram politiets dokumentasjon, blant annet bilder, som danner grunnlag for tiltalen.

– Det er altså et utvalg av bilder som er beslaglagt på tiltaltes e-post, sier Ulstein.

Det er helt stille i rettssalen når aktor scroller gjennom utvalget av beslaglagte bilder.

Aktor forteller at det ble gjort beslag av to bærbare datamaskiner. På den ene blir det funnet 782 unike bilder og 145 unike videoer.

– Mange av bildene ble funnet flere steder på maskinene, men våre teknikere har skilt ut og talt opp unike bilder og videoer.

Bildene som blir vist, er så grove at det er umulig for journalisten å beskrive dem. Tiltalte sitter bøyd fram mot sin dataskjerm og studerer bildene ved siden av sin forsvarer. Han lener seg tilbake når aktor og etterforskningslederen skal gå gjennom utskrifter av chattesamtaler mellom den tiltalte og hans samtalepartnere, blant annet på Skype.

Ifølge utskriftene av samtalene, oppfordrer ålesunderen flere personer til å begå overgrep mot barn. I flere av samtalene tror han at han snakker med mindreårige. Han oppfordrer dem til å gjøre ting med foreldrene, og sender dem bilder. Han forteller også om overgrep han selv skal ha begått. Detaljnivået er skremmende.

Chatte-logger

Etter en lunsjapuse fortsetter aktoratet med å legge fram utdrag fra samtaler mellom tiltalte og flere andre personer.

Overfor flere personer skryter ålesunderen av overgrep mot mindreårige barn, både i Norge og i utlandet. Han oppfordrer flere av samtalepartnerene til å begå overgrep mot sine barn. Han fantaserer blant annet om overgrep mot nyfødte barn.

En av samtalepartnerne oppgir til ålesunderen at hun er gravid og de diskuterer hva de kan gjøre med barnet.

Maser om overgrepsbilder

Flere av samtalene går over flere måneder og det utveksles overgrepsbilder. I mange av samtalene er ålesunderen pådriveren og maser om overgrep. Han nærmest instruerer flere til å begå overgrep under dekke av at "barna liker det". Han gir kompliment og roser samtalepartnere som gir han responsen han ønsker.

I flere av samtalene oppgir han at han selv har blitt utsatt for overgrep, og han argumenterer med at "tusenvis" gjør slikt.

I lunsjpausen bekrefter politiadvokat Ulstein overfor Sunnmørsposten at politiet har etterforsket, men ikke funnet bevis for at ålesunderen, eller de han har chattet med, faktisk har utført overgrep mot mindreårige.

- Vi har ikke oversikt over status alle sakene vi har oversendt andre politidistrikt, men så langt har vi ikke funnet bevis for fysiske overgrep, sier Ulstein.

Samtidig viser bildene som er lagt fra for retten overgrep mot barn, og situasjoner som seksualiserer barn. Å gjøre seg kjent med slikt materiale, laste ned og/eller spre dette, faller inn under straffelovens paragraf 311 første ledd. Ifølge Lovdata har brudd på denne loven en strafferamme på fengsel i inntil tre år.

Ålesunderens forsvarer, Oddvar Aarsæther, vil deretter få ordet og det er ventet at tiltalte skal forklare seg. Det er satt av fire dager til rettssaken.

- Gapestokk

Advokat Aarsæther sier han ikke har noen kommentarer til aktors innledningsforedrag.

- Fra min side er det uforståelig at denne saken ikke kunne føres som tilståelsessak. Min klient har tilstått alt og lagt seg flat, og han ønsket at denne saken kunne avgjøres gjennom tilståelsessak. Jeg har forståelse for det allmenpreventive, men min klient føler dette blir en offentlig gapestokk. Det er det jeg ønsker å si på dette tidspunktet, sier Aarsæther.

Da ser det ut til at retten avslutter for dagen. Neste post på programmet er tiltaltes egen forklaring, og den kommer tirsdag morgen.

Sunnmørsposten vil være til stede og rappportere fra rettssaken