Blir kakaoen stående lenge i termosen, kan sette seg en seiglivet sur smak i flaska, hvis du ikke er nøye med rengjøringen. Og kaffe som smaker pølser - eller omvendt - på neste tur, er heller ingen opplagt vinner. – Legg ståltermosen, og særlig korken, i bløt i zalo-vann med en gang du kommer hjem, oppfordrer Helle Andresen, redaktør i magasinet Fjell & Vidde. – Så slipper du at termosen blir sur, og må byttes ut til neste tur.

Holde på varmen

– En god termos må være robust, fastslår Andresen. – Og den må selvfølgelig holde godt på varmen. Barndommens turflaske, den i plast med innvendig glasskolbe, trengte bare et middels ski-velt for å forvandle varm kakao til lunken glasskårsuppe. Dagens termoser er som regel solide stålvarianter; de tåler de fleste utforløyper, og holder pausefristelsene varme – også på langturer. – Kaffen skal holde god temperatur en hel turdag, selv om det er kaldt ute, sier Andresen. – Men de fleste ståltermoser i dag har god nok isolasjonsevne, så du bør heller fokusere på hva du skal bruke dem til, råder hun. – Ta for eksempel hensyn til om dere skal gå flere sammen, må bære langt, eller om det er mat eller drikke som skal være med i termosen.

Spisepause

De fleste drikketermoser, de med liten åpning, holder bedre på varmen enn mattermosene, som er vide i toppen. – I de smale drikkemodellene provianterer du alt fra kaffe og kakao til ertesuppe og lapskaus. Hva som helst egentlig, bare det er noenlunde flytende, påpeker Andresen. – Men har turfølget ditt forskjellig smak, kan det være lurt å ha med bare kokende vann. Så tar du småposer med te, pulverkakao, solbærtoddy og rett-i-koppen-suppe ved siden av, tipser tureksperten. – Da får både voksne og barn noe godt i solveggen.

Kos på termos

Pølser, spagetti og annen fast føde egner seg best i termoser med litt større åpning. – Hva med kjøttboller på termosen, og en boks med tzatziki og en bit focaccia i tillegg? Eller rykende varm saus, til å ha over litt fiske-niste? foreslår Anne Margrethe Langhus, matfaglig konsulent hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter. – Termoser er også fine kjøleinstrumenter, så du kan jo velge å ha med noe godt og kaldt i stedet, som for eksempel smoothie.

Vektig valg

Går du tur på de kaldeste dagene, kan du vurdere termostype ut fra korken. Både dyre og billige flasker finnes med enten skrukork eller vippekork. Fjell & Vidde-redaktøren har erfaring med begge deler: – Er det kaldt, og du går med store votter, er skrukorken enklest å håndtere. Dessuten er det lettere å se at den er skikkelig lukket. Vil du ha maks ut av termosens isolasjonsevne, kan du forvarme flaska før du heller i rykende niste. Og skal du gå langt, er det en fordel at provianten ikke veier så mye. – Mange billige termoser holder varmen like bra som de dyre, men de rimelige er gjerne litt tyngre å bære, mener Helle Andresen. – Og skal du langt, kan det være en fordel å gå med lett sekk.

STÅLSATT: ? Jeg bruker ofte termos på tur, sier Helle Andresen, redaktør i magasinet Fjell & Vidde. ? De fleste stålvariantene er både solide og holder godt på varmen.
VASK: ? Legg ståltermosen, og særlig korken, i bløt i zalo-vann med en gang du kommer hjem, oppfordrer Helle Andresen.