Aps ordførerkandidat i Ålesund, Anne Berit Støyva Emblem, ber om økte statlige tilskudd for å få bygget ut flere omsorgsplasser i kommunen.

Det skjer under Aps landsmøte.

– Dette er et enormt ansvar som ikke kommunene, med vår stramme økonomi, greier aleine. Vi trenger mer drahjelp. Vi krever at staten må være en større del av dette fellesskapet.

Tallet på eldre over 80 år øker kraftig i åra framover, og det er i de eldste aldersgruppene befolkningen øker mest. Det er også denne delen av befolkningen, de over 80 og eldre, som er storbrukere av helse- og omsorgsplasser.

Dette vil stiller store krav til helse- og omsorgssektoren i kommunene. Både den institusjonsbaserte og den hjemmebaserte omsorgen vil få stadig større kapasitetsutfordringer.

Flere kommuner i Møre og Romsdal sliter allerede nå med å tilby nok omsorgsplasser, og må investere tungt – og det haster.

– Vi må gjøre dette for å dekke behovet for et heldøgns omsorgstilbud, da må kommunene bygge, utvide og rehabilitere både institusjonsbygg og eldreboliger. Per i dag fyller ikke Husbankens investeringstilskudd det behovet, sier Støyva Emblem.

Ålesund kommune har som kjent lenge vært i alvorlige økonomiske problemer. Kommunen unngikk med et nødskrik å havne på Robek-lista. Omstilling i omsorgssektoren var ett av bidragene til dette, men dette har også vært en av de mest debatterte sakene i budsjettsammenheng de siste årene.

Den økonomiske situasjonen gjør det imidlertid fortsatt krevende å gjennomføre omstilling og investeringer som er helt nødvendige for å møte behovet.

På Ap-landsmøtet som nå pågår er det fremmet forslag om at det som kalles investeringstilskudd til sjukeheimsboliger og heldøgns omsorgsplasser må økes.

Det vises til at søknadene fra kommunene til dette formålet går langt utover de rammene som Husbanken har i dag.

Leder i Vestnes Ap, Kristian Blindheim, erkjenner at mange kommuner ikke er godt nok forberedt på den eldrebølgen som nå slår inn med full kraft.

– Vi er ikke godt nok forberedt. I Vestnes øker tallet på personer over 80 år med mer enn 30 prosent de neste fire til fem årene, sier han.

– Vi er ikke godt nok forberedt til den eldrebølgen som kommer, sier leder i vestnes Ap, Kristian Blindheim. Her samen med Aps ordførekandidat i Ålesund, Anne Berit Støyva Emblem. Foto: Jan Erik Røsvik

Vestnes støter på noen av de samme problemene som Ålesund. Kommunen innviet sitt nye omsorgssenter for bare to år siden, men trenger nå investere i nye omsorgsboliger for å kunne tilby fleksible løsninger tilpasset det omsorgsbehovet som eldre i kommunen har.

Vestnes vil i likhet med mange distriktskommuner få en større utfordring enn byer med stor befolkningsvekst. Distriktskommuner med synkende folketall de nærmeste tiårene, vil få en befolkning med særlig høy alder.

Det krever økt satsing på omsorgssektoren generelt, men også særlig innen omsorgen for dem med demens.

– Vi veit at flere må bo hjemme lengre. Derfor må kommunene samtidig bygge ut dagtilbudet for demente. For at kommunene skal greie å utbygge dagtilbud og korttidsavlastning for demente, må også statlig medfinansiering styrkes, sier Støyva Emblem.