Det var i slutten av september i fjor at mannen kjørte bil i Borgundvegen i Ålesund. Blodprøven en og en halv time senere viste en alkoholpromille i blodet på 3,05, ifølge en dom fra Møre og Romsdal tingrett.

Mannen hadde heller ikke gyldig førerkort.

Møtte ikke opp

Da saken skulle gå for retten denne uka møtte ikke mannen opp, men han ønsket å forklare seg over telefon, og erkjente ikke straffskyld.

Et vitne forklarte i retten at hun reagerte på mannens opptreden på en butikk i Ålesund, og at hun oppfattet mannen som beruset.

Hun så også at mannen satte seg i førersetet på bilen. Beskrivelsen av bekledning og bil stemte overens med øvrige bevis i saken.

En politibetjent forklarte at politiet dro til tiltaltes bolig. Mannen fremstod der som svært beruset og ble tatt med til blodprøvetaking.

Resultatet viste hele 3,05 i promille.

– Falsk anmeldelse

Tiltalte hevdet at vitnet ønsket å sverte ham med en falsk anmeldelse, men det fester ikke retten lit til.

Ifølge dommen er mannens forklaring oppkonstruert og et forsøk på å komme seg unna straffeansvar.

Politibetjenten skal i tillegg ha påpekt at at tiltalte flere ganger endret forklaring.

Er tatt flere ganger

Mannen ble også en måned før stanset av politiet uten gyldig førerkort. Han ble sist domfelt for ruskjøring med 1,96 i promille i 2022.

Retten mener høy risiko, gjentakende atferd, svært høy promille og kjøring i tettbygd strøk er skjerpende.

Lang liggetid

Det var formildende at saksbehandlingstiden har vært lang. Saken har hatt en liggetid på ett år. 12 måneder er brudd på retten til rettergang innen rimelig tid.

Dermed endte straffen opp på 30 dager fengsel. Tiltalte får også sperrefrist for nytt førerkort for alltid.