Helse Møre og Romsdal HF brøt spesialisthelsetjenesteloven da et ti måneder gammelt barn med alvorlig medfødte misdannelser og kroniske og alvorlige luftveis- og svelgeproblemer, ikke ble transportert til sykehus da han ble akutt dårligere. Barnet fikk ikke forsvarlig helsehjelp ved andregangs henvendelse til Kristiansund og omegn legevakt, konkluderer Helsetilsynet.

- Helse Møre og Romsdal HF hadde ikke gjennomført tilstrekkelige forberedelser før de stengte barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund i helgene. Noen nødvendige rutiner manglet, og nye rutiner var ikke kjent, forstått og etterlevd. Det medførte at behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sykehus i helgene ikke var forsvarlig.

Dette er konklusjonene i foreløpig rapport fra Statens helsetilsyn.

Helsetilsynet har også opprettet egne tilsynssaker mot legen som hadde vakt ved Kristiansund sjukehus natt til søndag og vakthavende AMK-lege.

Bakgrunnen for tilsynet var en uventet og alvorlig hendelse i februar 2015, som endte med at barnet døde på Kristiansund sjukehus. Barne- og ungdomsavdelinga i Kristiansund var på dette tidspunktet stengt i helgene. Det medførte behov for gode rutiner for transport av akutt syke barn som dermed måtte legges inn ved Ålesund sjukehus.

– Vi har nettopp fått den omfattande rapporten frå Helsetilsynet, og vil no bruke tid på å sette oss inn i saka. Vi tek kritikken frå Helsetilsynet på alvor. Det er ei alvorleg og samansatt sak der mange fagmiljø i helseføretaket er involvert i tillegg til kommunal legevakt, seier Odd Veddeng, fagdirektør i Helse Møre og Romsdal i ein kommentar.

– Drift av ein 5-døgnspost er krevjande, og set krav til god planlegging, kommunikasjon, samhandling og rolleforståing mellom alle partane som er involvert. Vi må ta med oss læringspunkta som ligg i saka inn i vurderinga av korleis vi organiserer tenestene framover, seier Veddeng.

Les hele rappporten her