Et flertall i Energi- og miljøkomiteen har nylig gått inn for at å utvide den statlig støttede skjærgårdstjenesten som i dag stopper i Hordaland. Endelig vedtak blir gjort tirsdag.

Vedtak

Politisk fjordcruise i skjærgården: Skulle overbevises om at kysten ikke stopper i Hordaland – Frisk bris kan jeg tåle, men kommer det en kuling holder jeg meg på land.

«Stortinget ber regjeringen arbeide for en utvidelse av skjærgårdstjenesten der det er lokale initiativ og en forpliktende lokal medfinansiering», heter det i innstillingen til stortingsmeldingen om «Natur som kilde til helse og livskvalitet». Et forslag om en generell utvidelse til hele landet, fikk ikke flertall.

– Det åpner for at også friluftsrådene i Møre og Romsdal kan drifte en skjærgårdstjeneste. Forutsetningen er at både kommuner, fylket og staten bidrar med midler, sier stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide til Sunnmørsposten.

Rydde skjærgården

Mørebenken på blåtur Stortingspolitikere fra Møre og Romsdal er i formiddag på fjordcruise i farvannet rundt Ålesund.

Hun sitter i komiteen som har behandlet meldingen, og har bidratt sterkt til at denne tjenesten ikke bare skal omfatte de mest folkerike områdene på Østlandet og nord til Hordaland.

Skjærgårdstjenesten skal bidra til å rydde i skjærgården og legge til rette for at folk kan bruke den. Friluftsrådet på Sunnmøre har allerede satt ut toaletter, flytebrygger og lagt til rette for trivsel. Tjenesten er noe ulikt organisert der den er etablert, men Andersen Eide mener de nye formuleringene i meldinga passer svært godt til hvordan friluftsrådet opererer på Sunnmøre.

Godt forberedt

– Vi er klare. Vi har allerede startet arbeidet for å etablere en skjærgårdstjeneste med egne midler, men den må styrkes, sier daglig leder i Sunnmøre Friluftsråd, May Britt Haukås til Sunnmørsposten. Hun mener det er flott at stortingskomiteen går inn for dette, men det må bli mer enn fagre ord.

– Det må følge penger med, sier Haukås. De ni medlemskommunene i Sunnmøre Friluftsråd bidrar med midler gjennom medlemskapet i friluftsrådet. Det blir arbeidet for å få fylket med på spleiselaget. Da gjenstår bare staten.– I 2013 kjøpte vi inn en arbeidsbåt for egne midler. Den gjør stor nytte, men er lite driftssikker. Vi trenger en ny båt og midler til å drifte den, sier May Britt Haukås om hva som står høyest på ønskelista for den nye skjærgårdstjenesten.

<strong>Forsøpling:</strong> Golfstrømmen og kyststrømmen tar med seg enorme mengder søppel som skader for sjøfugl. Det er en av oppgavene som May Britt Haukås og de andre i Sunnmøre Friluftsråd vil rydde opp i. Foto: Artkivfoto