Grethe Iversen (51) fra Ålesund stod fram i Sunnmørsposten 15. juli i fjor og hevdet at legene som skrev ut store mengder medisiner gjorde henne til narkoman.

Les saken her

I etterkant har Statens helsetilsyn gransket fire leger og kommet fram til at én av legene handlet uforsvarlig ved å bryte helsepersonelloven.

Glad og stolt

– Jeg er utrolig glad for at Helsetilsynet har sett alvoret i saken. Jeg har tross alt tatt på meg et eget ansvar for å ha brukt legemidlene, men det var en fare for liv og helse om jeg ikke hadde kommet meg ut av det, sier Iversen til smp.no.

Anbefalte nedtrapping

Staten helsetilsyn hentet inn reseptdata fra åtte apotek i Ålesund. Over flere år fikk Iversen en rekke sterke vanedannende medisiner, til tross for anbefalinger om nedtrapping. Legen som nå får advarsel har forklart at han har gått grundig gjennom egen praksis.

Det ble skrevet ut store doser av blant annet Ketorax, som er et morfinlignende legemiddel. Iversen fikk medisinen både i form av tabletter og sprøyter til smertebehandling.

Krevende tilstand

Iversen hadde en komplisert og krevende helsetilstand og oppsøkte lege for å få medisinene, men Helsetilsynet er tydelig på at legen burde vist mer aktsomhet ved forskrivning.

Statens helsetilsyn påpeker at legen hadde et ansvar for oppfølging med nedtrapping av medisiner, selv om situasjonen var utfordrende.

– Forskrivningen av Ketorax framstår i perioder som klart pasientstyrt. Legemiddelvalget var i strid med gjeldende terapianbefalinger og fortsatte i for lang tid før adekvate behandlingstiltak ble iverksatt, heter det i vurderingen.

– Alternativer ble prøvd

Legen selv har uttalt at all behandling er gitt etter beste medisinske skjønn ut fra det presenterte sjukdoms- og smertebildet til enhver tid, og basert på opplysninger som forelå.

Sprøytebruken av Ketorax var i enkelte tilfeller på grunn av akutte hendelser. Legen hevder at medikamentbehov ble revurdert hele tiden.

Avhengighet

Overforbruk av vanedannende legemidler og fare for avhengighet burde i større grad vært problematisert og dokumentert, og nedtrappingsplan burde vært dokumentert, iverksatt og gjennomført, skriver Helsetilsynet.

– Forskrivningen bidro til å opprettholde en sterk avhengighet, samt risiko for overdosering. Statens helsetilsyn mener at legen handlet uaktsomt.

Papirmølle

Iversen forteller at saken har tatt enormt med tid og krefter.

– Det har vært en papirmølle, og jeg er utrolig glad og stolt for at jeg klarte å sette fokus på problematikken til tross for at jeg til tider var langt nede, sier hun.

Legen har uttalt at han mener at kravet til forsvarlighet ble fulgt og at han har god kjennskap til offisielle anbefalinger om opioidbruk ved smerter.

Fylkeslege Christian Bjelke påpekte i fjor sommer at det var snakk om svært store mengder morfin over flere år. Fylkesmannen i Møre og Romsdal fant det derfor nødvendig å sende over saken til Helsetilsynet.

Les også: –Snakk om store mengder

Vil hjelpe andre

Iversen håper at det at hun har tatt kampen kan ha bidratt til at leger er mer bevisst på bruk av vanedannende legemidler. Hun vil nå bruke erfaringen fra saken til å hjelpe andre i lignende situasjoner.

– Dette viser at det nytter å klage, men det er ikke alltid så lett når man er langt nede. Jeg er sikkert ikke alene i denne situasjonen, og saken min har allerede vist at systemer og rutiner har blitt skjerpet inn. Derfor er jeg stolt, sier Iversen.

Hun synes det var tøft å være mor i perioden. I dag har hun god kontakt med barna sine, forteller hun.

Helsetilsynet har også undersøkt journaler for ytterligere to pasienter.