Det opplyser Ålesund sjukehus søndag formiddag.

Han ble fløyet med luftambulanse fra det Malta-registrerte skipet Key Fighter til Ålesund sjukehus. Han ble først betegnet som kritisk skadd, men døde av skadene natt til søndag.

Mannen var 42 år gammel og filippinsk statsborger. Politiet har varslet de pårørende, opplyser politioverbetjent Morten Rebnord i Vest politidistrikt.

En mann i 70-årene mistet også livet i ulykken. Mannen var spansk statsborger.

Utenfor Stadtlandet

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om ulykken klokka 4.30 lørdag morgen. Skipet, som heter Key Fighter, lå da rundt 13 nautiske mil utenfor Stadlandet.

– Vi sendte da umiddelbart et redningshelikopter fra Florø, som var det nærmeste, opplyste redningsleder Cecilie Øversveen til NTB.

Helikopteret var fremme like etter klokka 5. Få minutter etter var de to sjøfolkene, som tilhørte et mannskap på 14, på vei til Ålesund sjukehus.

Den eldste av de to ble bekreftet omkommet ganske kort tid etter ankomst til sykehuset.

Den andre ble innlagt på Ålesund sjukehus med svært alvorlige skader. Søndag morgen melder sjukehuset at mannen er død.

Bevisstløse

foto
Måløy: Skipet lå lørdag til kai i Måløy. Foto: Bjarne Eldevik

Mennene var i ferd med å utføre arbeid i en tank da de ble funnet bevisstløse, opplyser Vest politidistrikt. Det var mannskapet selv som hadde hentet dem ut av tanken.

– Både politiet og rederiet undersøker ulykken. Båten er frigitt, men rederiet ønsker å ta det litt lenger, ikke minst av hensyn til mannskapet. Fartøyet vil ligge i Måløy inntil videre, sier Matre.

Skipet var på vei fra Norge til England da ulykken skjedde.

– Dette var en ballast-tur der skipet gikk uten last. Men i forbindelse med oppfylling av ballast, har de hatt denne hendelsen, sier Matre til Bergens Tidende.

Erfarne sjøfolk

Skipet frakter vanligvis rapsolje og fiskeolje. Rederiet gjennomgår nå utstyret og sjekker om alle rutiner er fulgt, mens politiet gjør undersøkelser på stedet og avhører mannskapet.

Matre forteller til NTB at de berørte mennene begge er erfarne sjøfolk.

– Dette er en tragisk hendelse, og rederiet gjør alt vi kan for å støtte pårørende og mannskap både med praktiske ting og med psykososial bistand. Inntil videre bistår vi relevante myndigheter og sikrer at det ikke er noe som er problematisk for videre drift på fartøyet, sier talsmannen.

Giftig gass

Ifølge politiet skal de to ha blitt utsatt for den giftige gassen hydrogensulfid, men mer kan de foreløpig ikke si om hendelsesforløpet. Matre ser heller ikke bort fra at en form for gass kan være årsaken.

– Vi vet fortsatt ikke hva dette skyldtes. Det var bare de to som var der, men i og med at begge var bevisstløse, så er det jo sannsynlig at det har vært noe slikt. Selve lasten var jo i utgangspunktet vegetabilsk olje og tanken var tømt. Det var ikke noe spesielt farlige ingredienser, sier Matre.

Både Sjøfartsdirektoratet og Havarikommisjonen er varslet om ulykken.