Oppblåsbare redningsvester fra 18 importører eller utsalgssteder ble sjekket, og den mest alvorlige mangelen som ble avdekket var at gasspatronen som sørger for at vestene blåser seg opp når de kommer i kontakt med vann, skrudde seg ut, melder NRK.

– Åtte av 18 feilet i rotasjonstesten. Hvis vesten blir slengt rundt i en båt, kan det altså skje at gasspatronen løsner. Da vil du ikke få blåst den opp, sier senioringeniør i DSB, Steinar Tegneby.

En annen feil – på fire av de 18 vestene – var at vestene rett og slett ikke besto oppblåsingstesten og ikke ble fullstendig oppblåst, ikke holdt på luften lenge nok eller var for trange rundt halsen.

Andre mangler som ble avdekket var for dårlige bruksanvisninger og informasjon på selve vesten, samt at løfteløkken på vestene ikke tålte den belastningen de skal tåle.

DSB skriver også i rapporten at de vurderer å støtte et forslag fra svenske myndigheter om å arbeide for å endre den internasjonale standarden for gasspatroner for å hindre at slike patroner kan skru seg ut.