– Vi starter arbeidet med å skifte ut og montere nye målere til høsten. I løpet av et par år skal vi være ferdig med jobben, sier administrerende direktør Bjørn Halfdan Leine i Brattvaag Electro AS til Sunnmørsposten.

Det er dette selskapet som sammen med fire andre installatører skal skifte ut til sammen 150.000 strømmålere i Møre og Romsdal.

Brattvaag Electro skal det skiftes ut 40.500 AMS målere (Avanserte Måle- og Styringssystemer) på Sunnmøre.

Oppdragsgiver er Smart Strøm Nordvest som omfatter ti nettselskaper i Møre og Romsdal.

Kontrakten for hele fylket er på ca. 150 millioner kroner.

Strømmålere i hele landet skal bygges ut innen utgangen av 2018.

Alle målere skal skiftes ut, også de hos kunder som har AMS-målere.

God logistikk

– Hvordan skal dere gjøre dette?

– Tida fram til sommeren skal vi bruke til planlegging. Det er en svært omfattende jobb når vi skal besøke alle husstandene og industribedrifter på Sunnmøre for å montere det nye utstyret. Selve jobben tar normalt ikke mer enn opp til en times tid, men vi er avhengige av at beboerne er hjemme. Det er derfor en stor jobb å få til en god logistikk på dette, mener Leine.

– Er ikke de gamle strømmålerne gode nok?

– Fordelen med det nye systemet er at abonnentene kan ha en mye bedre kontroll på strømforbruket sitt. Til enhver tid kan de gå inn via en nettleser eller mobiltelefon og se både på strømpriser og sitt eget forbruk og dermed tilpasse bruket til tider da prisene er lave. En rekke andre tjenester, for eksempel alarmer, kan også kobles til måleren etter hvert, sier Leine.

For nettselskapene betyr dette bedre forsyningssikkerhet og på sikt også klimagevinster på grunn av mer effektiv energiutnyttelse.

I et krisetilfelle kan man lettere også koble om strømmen til institusjoner som trenger den mest.

Trådløst

Kommunikasjonen med de smarte målerne er trådløs. Det betyr at det også vil bli montert basestasjoner som fanger opp data fra målerne og samler informasjonen hos nettselskapene.

– Blir dette dyrt for forbrukerne?

– Som all annen fornyelse i strømnett blir utgiftene fordelt over lengre tid på strømregningen.

– Hva betyr denne kontrakten for dere?

– De siste årene har vi hatt en solid økning i aktiviteten på Sunnmøre og spesielt i Ålesundsregionen. Denne kontrakten befester vår posisjon som en av de største aktørene innenfor elektroinstallasjon i regionen og den vil bidra til god aktivitet i selskapet de kommende årene. Dette kommer godt med i forhold til den nedadgående aktiviteten vi opplever innenfor den maritime industrien, sier Leine, som regner med at man vil måtte ha flere ansatte når arbeidet kommer i gang.

I alle hjem

– Og det er vel god markedsføring?

– Vi kommer jo inn i alle hjem på Sunnmøre og får vist oss fram. Selv om montørene av målerne ikke kan ta på seg andre oppdrag i huset der og da, vil vi gjerne komme tilbake, sier Leine.

Brattvaag Electro har hovedkontor i Brattvåg, men vokser også i ålesundsdistriktet.

Den har egen avdeling i NMK-bygget i Ålesund.

– Stadig flere av våre oppdrag er i Ålesund. Serviceavtalen med Tine var viktig for oss. I tillegg har vi avtaler med flere bedrifter. Etter nyttår går vi i gang med installasjonsarbeidet ved fornyingen av Åse sjukeheim. Dette er en stor jobb som vil vare ut hele 2016, sier Bjørn Halfdan Leine.

De nye strømmålerne får antenne og gir oppdatert informasjon om forbruket. Foto: Johan Behrentz
Brattvaag Elektro har skaffest seg stadig flere serviceavtaler i industrien. Det er adm.dir. Bjørn Halfdan Leine fornøyd med. Foto: Johan Behrentz