Ved Universitetet i Bergen ligger de i front når det gjelder forskning på proteiner fra fisk og hvilken forebyggende effekt disse har på livsstilsykdommer.

Sild og laks helt forskjellige

Før var et protein et protein. Så begynte en å snakke om at fiskeproteiner var annerledes enn planteproteiner og andre proteiner. Nå har Gudbrandsen og hennes kollegaer funnet ut at proteiner fra ulike typer fisk kan ha ulike effekter på helsa.

Ikke nok med tran

Det tar litt tid å få effekt av fiskeproteinene, det er snakk om lengre tids bruk. Du blir kanskje ikke slankere av å spise disse proteinene, men sunnere. Da blir det lettere i neste runde å leve sunt og slanke seg. Det er bedre å spise en fiskemiddag enn å spise en burger og ta tran, påpeker forskeren.

– Du kan godt ta tran?

–  Ja, men da får du ikke de gode proteinene, det gjør du hvis du spiser fisk.

– Dette betyr at vi må spise både sild, laks og torsk?

– Vi er tilbake til å spise variert.

Ikke lett å sammenligne

– Hva med proteiner fra torsk, og hvilke fiskeproteiner er best?

– Proteiner fra torsk har også god effekt på blodsukkeret. En av mine stipendiater har nettopp fått publisert en artikkel som antyder at proteiner fra torskeavskjær har en positiv effekt på blodsukkeret.

Men det er ikke lett å lage sammenlignbare proteiner:  sild og laks har mye fett, siden disse fisketypene inneholder mye fett, mens torsk nesten ikke har fett i muskelen. Når vi skal fjerne fettet, så får vi nye produkter med nye egenskaper, forklarer Gudbrandsen.

Les også: – Reduserer svinnet i butikkene

Fete rotter

Forskerne designet forsøk for å se om dietter med fiskeproteiner kan hindre fete rotter i å utvikle livsstilssykdommer.

Fete rotter får livsstilsykdommer på samme måte som oss mennesker, med høyt blodtrykk, høyt kolesterol, dårlig kontroll på blodsukkeret, og de lagrer mye fett rundt indre organer. Forskningen viser så langt at rottene forblir fete, men ikke så syke, hvis de spiser fisk. Noen typer fisk er mer gunstig enn andre. Men enkelte fiskeproteiner har ikke effekt.

Helseeffekt for eldre

– Torskefilet inneholder lite fett sammenlignet med fileter fra fete fiskeslag som laks og sild. Men all fiskefilet inneholder ca. 20 prosent proteiner. Dette fordi torsk har høyt fettinnhold i lever, men altså ikke i muskel.

Proteiner er godt for muskler og har en helseeffekt i forhold til eldre mennesker.

– Hvordan skal vi forholde oss til proteiner?

– For de fleste av oss holder det å spise helt vanlig og variert kost. Noen ekstra proteiner i form av melkeproteiner er greit. Hvis kosten blir ensidig kan en gå glipp av andre næringsstoffer i mat. Eldre mennesker er en gruppe der proteiner kan ha spesielt positiv effekt siden mange spiser fryktelig lite og ikke klarer å dekke proteinbehovet sitt. Det fører til at de mister muskelmasse og blir slappe.

Lønnsom butikk

– Universitetet i Bergen samarbeider både med Halstensen Granit AS og Havstrand som sørger for leveranse av avskjær og fileter med god kvalitet. Også Møreforsking Ålesund er med i forskningsprosjekter her.

Det skal gå an å få økt inntjening på avskjær til menneskelig konsum ved at en utvikler proteiner med helseeffekter. Det er råflott og veldig lite sunnmørsk å kaste slike råvarer på sjøen, sier Gudbrandsen som sjøl kommer fra Brattvåg.

foto
– Det skal gå an å få økt inntjening på avskjær til menneskelig konsum ved at en utvikler proteiner med helseeffekter, sier forsker Oddrun Anita Gudbrandsen. Foto: Privat