Slitt. Brent. En barnevogn hensatt i hagen. Barnesykler. Blafrende plastbiter i trærne og langs gjerdet. Søppel. Alle dører står åpne. Vindusruter er knust. Eimen av råte slår imot. Inne er gulv gått i oppløsning av fukt.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Tre branner er i løpet av kort tid meldt i tilknytning til Nedre Strandgate 62. Sporene etter uvettig bruk av engangsgrill er fullt synlig.

Søppel

Inne er haugene av søppel enorme. I enkelte rom er gulv knapt mulig å se. Ett rom har nylig vært benyttet som kjøkken. Egg, nudler og hermetikk vitner om det. Engangsgrillen på bordet har vært i bruk. I en haug bortenfor ligger en stor, lodden bamse. En rosa tyllkjole ligger i en haug av skrot.

– Vi har fått gjentatte bekymringsmeldinger om dette huset. Brannene har skremt folk som bor i området. Huset må settes i stand eller rives, sier Leif Hovde, leder i Aspøy bydelsutvalg.

Fare

– Bygningen, slik den fremstår nå, utgjør en fare for lokalmiljøet.

Hele boligstrøket ødelegges av forsøpling, og med knuste vinduer utgjør bygningen en risiko for omgivelsene, sier Hovde.

Naboer skal ha sett både lokale personer og det de mener er østeuropeere benytte bygningen.

– Her var fint småbymiljø, med små hager folk stelte. Aspøya taper rykte hvis slikt som dette bare får stå, mener Hovde.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Forslumming

Også et hus i Kirkegata med løse takplater og eiendommen Steinvågveien 41 representerer et betydelig miljøproblem for bydelen, mener bydelsutvalget.

– Steinvågveien 41 har stått ubebygd etter en brann, og tomta er blitt skjemmende og fungerer som en søppelplass og tiltrekker seg rotter.

– Dette bidrar til et inntrykk av forslumming i bydelen, ifølge bydelsutvalget.

Her har eier av tomta i et skriv nylig forsikret kommunen om at de vil rydde opp så raskt som mulig.

Eier

Huset i Nedre Strandgate 62 eies av Nedre Strandgate 62 AS.

– Huset blir ikke brukt til noe. Vi har hatt planer om å rive det og bygge noe nytt. Vi har hatt mange ideer, sier Tor Sindre Refsnes.

Planene stoppet opp.

– Vi skulle ha stengt av huset skikkelig og tatt tak i riveplanene, sier Refsnes.

Han er enig med Hovde at eiendommen bidrar til forsøpling.

– Det er ei skam at det skal stå sånn, erkjenner Refsnes.

Han kjenner ikke til at det har vært folk i huset i det siste.

– Men vi har vært der tidligere sammen med politiet, fordi der var utlendinger. Vi måtte stenge av og få folk ut.

– Kjenner du til om barn har bodd eller oppholdt seg der?

– Da var der kun voksne, sier han.

– Jeg vil allerede i morgen eller torsdag få stengt av bygningen og ta en midlertidig opprydning. Videre fremdrift for sikring eller riving vil bli tatt med kommunen, sier Refsnes.

Pålegg

Ifølge plan- og bygningssjef Ole Søvik har de vært i kontakt med eier om tiltak på eiendommen, men dette har kun vært av uformell karakter.

– Men etter branntilløp og på grunn av bygningens stand, vil vi komme med et pålegg om vedlikehold og pålegg om at det må settes i stand slik at uvedkommende ikke kan ta seg inn i huset. Eier må påta seg ansvar for at bygget forfaller. Mange ønsker det fjernet, men huset er ikke i en slik tilstand at det automatisk kreves riving, sier Søvik.

Det foreligger ingen krav om verning av bygningen fra Fylkeskonservatoren.

– Hvis ikke noe skjer, fører det til en forslumming av bydelen, påpeker Hovde.

Leder i Aspøy bydelsutvalg Leif Hovde foran Nedre Strandgate 62. Foto: Staale Wattø