Norge blir ofte framstilt som kroneksemplet på det borgerlige demokratiet, og en aktiv forsvarer av menneskerettighetene. Menneskerettighetserklæring § 23 sier « Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold, og til beskyttelse mot arbeidsløshet».

I tillegg til dette, har vi grunnlovens § 110, som sier «Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for at ethvert arbeidsdyktig menneske kan tjene til livets opphold ved arbeid eller næring. Den som ikke selv kan sørge for sitt livsopphold, har rett til støtte fra det offentlige.»

Vi går inn i en ny tid for Norge. Anslag viser en rask vekst mot 150 000 arbeidsløse. Ungdomsledigheten er på 11–12 %, opp fra 8 % siden regjeringen tok over i 2013. Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri advarer at ytterligere 50 -70 000 jobber kan forsvinne det kommende året. Samtidig sier Arbeidsministeren sier at regjeringen har gjort nok, noe som innebærer at de ikke har mer å komme med.

Velferden i samfunnet bygger på menneskets skapende virksomhet av sosiale verdier til felles forbruk; Arbeid. Arbeidsledighet er sløsing av menneskelige og samfunnsmessige ressurser. Når nesten 150 000 mennesker nektes mulighet til å skaffe seg utkomme av eget arbeid, så er det er en alvorlig krenkelse av en grunnleggende menneskerettighet, og fravikelse av ansvar fra regjeringen.Regjeringen fører en politikk som aksepterer og anvender arbeidsløshet som innsparingsmodell og løsning på økonomiske problemer. Dette er et makabert spill med menneskers liv som krever handling. Vi må skifte tenkesett. Vi trenger en ny arbeiderpolitikk. Vi må begynne å verdsette mennesker mer enn penger.

GEIR SKAVERN

Leder for Norges Kommunistiske Parti Midt-Norge