Daglig leder Gunnar S. Hareide i Tafjord Marked AS forteller at det i juli var den billigste strømprisen på 15 år.

– Innkjøpsprisen er på 13 øre/kWh nå. Kraftmarkedet fungerer slik at det er veldig sterk konkurranse, og derfor er påslaget jevnt stabilt også for forbrukeren. Det kan være enkeltuker som har vært billigere, men målt over en måned må vi nok tilbake til år 2000 for å finne lignende priser, sier Hareide til Sunnmørsposten.

Seksjonsleder Vegard Willumsen i Norges vassdrag- og energidirektorat bekrefter dette.

Stiger lite.

I siste ukesrapport fra direktoratet står det at norsk kraftproduksjon økte med 15 prosent i uke 32, mye på grunn av tilsig fra snøsmelting og reduksjon i svensk og dansk vindkraftproduksjon. Prisene er lave for årstiden, om lag 70 prosent lavere enn i samme uke i fjor.

– Vi har hatt en jevn snøsmelting, og det har ikke vært så varmt at de årlige flommene har kommet, men heller ikke så kaldt at strømforbruket har gått særlig opp, mener Hareide.Både han og Willumsen tror at strømprisen fortsatt vil holde seg relativt lav, men stige noe utover høsten.

Ifølge Hareide i Tafjord Marked AS vil prisen imidlertid trolig ikke stige til nivå som har vært tidligere år, som produsentene gjerne ønsker.

– Dette går nok utover inntekt og lønnsomheten til kraftprodusentene, påpeker han.

Går oppover.

Joachim Jernæs i analyseselskapet Nena tror at ting snart vil normalisere seg.

– De lave prisene gjennom juni, juli og august skyldes meget store snømagasiner etter en kald og våt vår. Det har gitt tilsig og fulle magasiner i store deler av kraftsystemet i Norden. Nå ser denne trenden ut til å snu med en varm avslutning på sommeren som gjør at store deler av kraftsystemet «får kontroll», og prisene vil begynne å stige igjen, påpeker analytiker Jernæs.

Han mener at strømprisen går mot 20–25 øre/kWh framover.