Med vante hender putter Unni Nakken og Lillian Øie et nyvaska laken inn i rulla. Så blir det bretta sammen og lagt i bunker sammen med det andre tøyet som skal tilbake til de fire sjukehjemmene som er kunder i vaskeriavdelinga.

Ny leder

I tillegg til sjukehjemmene, har Vekst-vaskeriet også bedrifter og privatpersoner på kundelista si. Nystrøkne skjorter på rekke og rad som er klare til henting, tyder på at mange velger å «outsource» slikt arbeid.

– 20 ansatte jobber på vaskeriet og ti på den mekaniske avdelinga, forteller Anne Ullahamar. Hun er ny daglig leder for bedriften med det som kalles varig tilrettelagte arbeidsplasser som er et tilbud for dem som ikke finner sin plass på det ordinære arbeidsmarkedet.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Profesjonelt

– Vi driver begge avdelingene på en profesjonell måte, og vi har fått diplom for eksemplarisk oppfølging fra Norske Vaskeri Kvalitetstilsyn (NVK), forteller Anne Ullahamar. Men samtidig som vi tilbyr godt og meningsfylt arbeid, legger vi også stor vekt på trygghet, stabilitet og sosial tilhørighet. Vekst Ålesund skal være et godt sted å være og et godt sted å lære, sier hun.

Veteran

Svein Staven er en av dem som har vært med bedriften helt siden 1990-tallet. I 2005 ble navnet Vekst Ålesund, og i 2007 flytta de inn i sine nåværende lokaler eid av Wennersberg Areal på Gåseid.

– Jeg trives veldig godt, forsikrer Svein, og det samme sier Kjell Aas som også har lang fartstid. Kjell har arbeidsplassen sin på den mekaniske avdelinga. Der begynner de forresten å merke nedgangstidene i den mekaniske industrien. Etterspørselen etter delene som produseres på Gåseid har gått kraftig ned, men det betyr ikke at de ansatte tvinner tommeltotter.

– Vi lager tennbriketter av gamle aviser, forklarer Kjell og kollegene Vegard Humblen Hellton og Kristoffer Breivik. De ferdige brikettene legges i tekstilposer som også er produsert på huset. En klar julegaveslager. Gutta på mekanikeravdelinga benytter anledninga til å si at de gjerne hører fra bedrifter som kan ha oppdrag til dem. Både folk og maskiner er av tipp, topp kvalitet.

Arbeidsglede

Det er Ålesund kommune som eier Vekst Ålesund, og jobbsøknader går via NAV.

– Vi praktiserer en prøvetid på et halvt år for å se om dette er noe som fungerer både for arbeidstakerne og for oss, forteller Anne Ullahamar.Den daglige lederen sier hun er imponert over sine ansatte.

– De gjør en god jobb og har nesten ikke sjukefravær, forteller hun.Og arbeidsgleden er det heller ingen ting å si på.

– Hvis det er noen som surer seg, så går det fort over, sier Frank Dragsund – også en av veteranene.

Marie Nilsen blir snart 20, og er den yngste i arbeidsstokken. Hun var ferdig på Borgund videregående skole i fjor vår, og er nå i full sving i vaskeriet der de som har vært der en stund gjerne hjelper henne til rette.

– Vi skulle gjerne hatt plass til flere unge, sier Anne Ullahamar. Det er så utrolig viktig med et meningsfullt arbeid og et sosialt nettverk.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Anbud

Jobben for de fire sjukehjemmene i kommunen har Vekst Ålesund fått etter helt ordinære anbud. Det skitne tøyet hentes og sorteres før det går i vaskemaskinene. Så blir det tørket, rullet og brettet før det fraktes tilbake til sjukehjemmene.

– Det er viktig at vi er nøyaktige og passer på hygienen, forklarer Ann Kristin Johansen som akkurat kommer ut av skitten sone der hun har satt i gang en av de store vaskemaskinene.

Samfunnsnyttig

Arbeidstøy til ulike bedrifter tar de seg også av, og utleie av duker når folk skal dekke til fest er blant tilbudene.

– Vi fungerer som en helt ordinær vaskeribedrift, og dette er en samfunnsnyttig virksomhet, understreker Anne Ullahamar.