Ingen personer ble skadet da en tankbil kjørte i grøfta ved Digerneset mandag ettermiddag. Ulykka skjedde på E39 øst for Digerneset, cirka 200 meter før avkjøringa mot Svorta i Skodje, rundt klokka 17 mandag ettermiddag.

Brannvesenet meldte at det lakk diesel fra tankbilen. I flere timer jobbet politi, brannvesen og helsevesen med å pumpe diesel ut av tankbilen.

Vegen ble stengt og det ble innført en 100 meters sikkerhetssone rundt ulykkesstedet.

Trafikken ble utover kvelden omdirigert via Skodje og Glomset. Klokka 19.45 meldte politiet at arbeidet med tømming av tankbil var fullført. Rundt 4000 diesel hadde rent ut i terrenget. Det tok enda noen timer før man fikk tankbilen opp av grøfta og kunne åpne vegen.

Først klokka 22.30 meldte politiet at E39 var åpnet for normal trafikk, men da med 50-sone forbi ulykkesstedet.

Pumpet diesel

Innsatsleder Rangvald Rasmussen er innsatsleder på stedet. Foto: Kristoffer Antonsen

I løpet av kvelden var flere tankbiler innom slik at brannvesenet fikk pumpet diesel over fra ulykkesbilen. Brannvesenet tømte også sekker med sand for å forsøke å stoppe dieselen fra å renne ned i grøfta.

Det ble satt opp en sikkerhetssone på 100 meter rundt ulykkesstedet. Denne ble satt opp på grunn av fare for brann.

På spørsmål om det var fare for eksplosjon eller brann svarte innsatsleder Rangvald Rasmussen til Smp.no sin reporter på stedet:

– Det er vel en grunn til at vi har satt opp ei sikkerhetssone.

4000-5000 liter har rent ut

Det er omtrent 4000-5000 liter diesel som har rent ut fra tankbilen. Resten av innholdet i tankbilen ble etter hvert pumpet over i en annen tankbil, sier brannmester Arnfinn Klausen til Smp.no etter aksjonen.

– Var det ikke mulig å få tettet lekkasjen?

– Nei, det var ikke mulig, så det ble i stedet jobbet med å pumpe ut innholdet i bilen, sier Klausen.

Totalt inneholdt bilen 12 000 liter diesel, men væsken ble oppbevart i flere tanker, opplyser han.

– Hvor lenge har det lekket diesel?

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det gikk fra det skjedde til vi fikk meldinga og kom fram. Dette renner ut såpass fort at det som allerede var rent ut da vi kom er det ikke noe å gjøre med. Det går i grunnen og i omkringliggende strøk, sier han.

Pumper over diesel Det jobbes med å flytte drivstoffet over til en ny tankbil. Foto: Kristoffer Antonsen

Ikke i drikkevannet

Fra brannvesenet kom jobbet de sammen med flere etater om å sikre resten av innholdet og sperre av vegen. Etter dette måtte de berge bilen, spyle og rydde. Det ble blant annet brukt bark for å få sugd opp mest mulig væske fra grunnen, forteller brannmesteren.

– Hva slags konsekvenser får lekkasjen?

–  Vi har i alle fall fått avklart at det ikke har gått i noen drikkevannskilde eller lignende. Det som er gått i grunnen er det ikke så mye å få gjort med, men vi har tømt samtlige kummer og lignende i området, sier Klausen.

– Hva hadde skjedd dersom denne ulykka hadde skjedd nærmere Brusdalsvatnet?

– Hvis dette hadde havna i drikkevannet hadde det fått konsekvenser, for å si det sånn. Det hadde blitt heilt andre og straks mer omfattende tiltak. Men det bir bare spekulativt, sier brannmester Klausen.

En tipser kjørte forbi klokka 17.05. Senere ble vegen stengt. Foto: Smp-tipser