– Det er fryktelig mye rart folk kaster fra seg, sier elevene i klasse 6A ved Aspøy skole – og viser ivrig fram noe av det de har funnet denne onsdagen.

Det er lærer Rikard Alvestad som har tatt de 14 elevene med på ryddeaksjon, i forbindelse med at de lærer om forurensing, miljø og resirkulering.

Holdningsendring

– Med min generasjon er det kanskje for seint å få til ei holdningsendring. Så håpet mitt er at vi kan lære opp disse til å bli flinkere til å unngå forsøpling, sier Alvestad – og peiker på barna.

Elevene virker iallfall inspirerte nok. I løpet av en time og et kvarter har de fylt mange sekker med søppel.

– Alt er funnet nær gangbrua ved storhallen og stadion. Dessuten har vi vært nede ved båthamna og ved tunnellåpninga, sier Rikard Alvestad.

Les også: Et evinnelig søppelkaos i Nørvegata

Les også: – Det er heilt vanlig at det ser sånn ut etter helga

Stikkende busker

– Vi skulle ha rydda mer ved tunellåpninga, for der var det skikkelig ille. Men det var så mange stikkende busker der, at det var ikke mulig å få til, legger læreren til.

Elevene kunne sjølsagt ha rydda på si egen øy. Men rundt skolen har de allerede god orden.

For her blir det nemlig rydda hver uke. Den jobben går på omgang blant elevene ved skolen.

– Jeg bor ikke langt fra gangbrua, og går her ofte. Derfor har jeg sett hvor ille det er her, og mente at det trengtes ei opprydding, sier Alvestad.

– Det er tydelig at søppelet stammer fra voksne folk, ikke minst tyder alle spritflaskene på det, legger han til.

Det store antallet snusbokser, sigarettesker og ølbokser viser også at det helst er voksne som har kastet fra seg dette.

– Vi har fått tomme søppelsekker hos Ålesund kommune, og så har vi avtale med Bingsa om at sekkene skal hentes i morgen.

Alvestad sier at det ideelle er å gjenvinne mest mulig. Men det forutsetter sortering, og det er ikke så lett å sortere alt dette søppelet, fordi det er så skittent og klissete.

Heldigvis var elevene utstyrte med hansker, slik at de slapp å få griseriet på hendene.

– Men vi skal forsøke å få panta mest mulig av bokser og flasker, sier læreren.

foto
SØPPEL: Det lå mange tomme spritflasker blant søppelet ved gangbrua. Foto: Staale Wattø
foto
MYNTER: Til og med en liten pose med mynter, mest euro, men også noen svenske, ble funnet under ryddeaksjonen. Foto: Staale Wattø