Det står om hvem som skal ha æren for at staten nå overtar ansvaret for Åknes/Tafjord Beredskap. Til Sunnmørsposten sider Gjerde at hun er svært fornøyd med at Venstre og KrF har lykkes med å få regjeringspartiene med på at staten overtar ansvaret.- Det er veldig positivt at staten overtar denne oppgaven. Dette har vi forsøkt å få til lenge, sier Gjerde.

ForbannetAkkurat det får Frps parlamentariske leder til å se rødt.- Jeg har jobbet med denne saken i mer enn et år. Jeg har hatt møter med olje-og energiministeren, med finansministeren og med statsministeren om dette. Samtidig har Oskar Grimstad jobbet med den saken i energi-og miljøkomiteen. Så kommer Gunn Berit Gjerde og sier at det er Venstre og KrF som har presset oss til dette. Det er greit at vi skal samarbeid om saker, og det er bra det er en enstemmig komite som går inn for dette, men at Venstre skal forsøke å ta æren for at dette nå er på plass, det er for drøyt, sier en tydelig irritert Nesvik.- Også enkelte fylkespolitikere bør kunne gi æren til dem som skal ha den, påpeker han.

Gunn Berit Gjerde sier i en kommentar til bredsiden fra Nesvik, at hun aldri har forsøkt å ta æren for denne gledelige nyheten for fylket.

- Jeg har kommentert nyheten og at dette kom inn i forhandlingene med KrF og Venstre. Så vidt jeg har fått bekreftet var det ikke inne i det opprinnelige budsjettforslaget fra regjeringen. Jeg er fullt klar over at Frank Sve (Frp) har arbeidet hardt for denne saken. Det samme har Jon Aasen (Ap). Det har sikkert stortingspolitikerne fra Frp også, men det vet jeg ikke så mye om, sier Gjerde.

OvervåkningÅknes/Tafjord Beredskap IKS er et interkommunalt selskap som har ansvaret for overvåking av fjellskred.  Selskapet er lokalisert i Stranda og eies av kommunene Stranda, Norddal, Rauma, Stordal, Ørskog, Sykkylven og Ålesund samt Møre og Romsdal fylkeskommune. I dag har selskapet operativ overvåking av områdene Åknes i Stranda kommune, Hegguraksla i Norddal kommune og Mannen i Rauma kommune.Kommunene som står bak selskapet har i mange år arbeidet for at staten skulle overta ansvaret for driften. Det har de ikke lykkes med før nå. Hvor mye kompensasjon kommunene får fra NVE for å dekke inn investeringer som er gjort i selskapet, gjenstår å se. Dette vil det bli forhandlinger mellom selskapet og NVE om.- I budsjettet er det lagt inn merknader om at kommunene skal kompenseres for de utgiftene de har hatt tilknytte selskapet, påpeker Nesvik.Også fylkesordfører Jon Aasen er fornøyd.– Da NVE skulle ta over, ville de ta over ansvaret, men ikke betale utgiftene. Det er ikke slik du går fram når du tar over et aksjeselskap. Dette er en sak vi har arbeidet med lenge, både overfor den forrige og den nåværende regjeringen. At det nå endelig blir en løsning, og staten tar over både ansvaret og utgiftene, det er veldig, veldig gledelig, sier Jon Aasen til Sunnmørsposten.

Gunn Berit Gjerde (V).