Forurensningsmyndighet. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) legger føringer for hvordan miljøvernavdelinger rundt om i landet skal behandle spørsmålet om forurensning av sjøbunnen.

– Hvis det er områder hvor det er krystallklart hvem som er forurenser vil vi gå direkte på dem det gjelder, mens der bildet er mer brokete vurderer vi å gå inn og bidra med statlige midler, forteller fungerende seksjonssjef Harald Solberg ved sedimentseksjonen i Klif til smp.no.

Kan klage

Han er klar over at situasjonen en del steder er uoversiktlig, og medgir at det trolig vil ta mange år før en opprydning har skjedd. Bedriftene kan klage på pålegg om å betale, og deretter ta saken videre til domstolene om de ikke får medhold.

– Disse sakene kan også ende i rettssystemet. Det har vi erfaring fra andre typer saker som gjelder forurensing på land. Da kommer det an på hvilke forhold som tas opp, og hva det blir prosedert på. Men det er ingen tvil om at det kan ta lang tid, sier Solberg.

– Rimelige pålegg

I år er det bevilget totalt 57 millioner kroner for opprydning både på sjø og land i hele Norge. Det er en dråpe i havet, sammenlignet med milliardbeløpene som er trukket fram som nødvendig for å rydde opp på sjøbunnen.

Regningen som står igjen til bedriftene vil med andre ord være skyhøy om ikke politikerne bevilger penger i en helt annen størrelsesorden.

– Det er også krav til forvaltningen om at vi skal utstede pålegg som er rimelige. Vi må se på hva som er en rimelig belastning for en bedrift, vi skal ikke rive ned det økonomiske grunnlaget med våre pålegg, påpeker Olsen.

65 kroner kvadratmeteren

Tall fra tildekkingen utenfor Fiskerstrand verft viser at prislappen i det tilfellet var på 65 kroner kvadratmeteren.

Men dette hadde spesielle forutsetninger som forskningsprosjekt, samtidig som det ble brukt avfallsstoffer fra en lokal bedrift til arbeidet.

Prosjektet er dessuten kritisert av Norges Miljøvernforbund for at det ikke fjerner bunnslammet, men kun dekker det til.