Driftsresultatet ble forbedret med 83 millioner kroner og endte opp på minus 39 millioner kroner i 2013.

– Vi er fornøyd med 83 millioner kroner i resultatforbedring i et omstillingsår som 2013, og vi ser at revitaliseringen av Hurtigruten bidrar til både lavere kostnader og nye salgsinitiativ så vel som ny fart i organisasjonen, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Enkeltposter

Hurtigruten gikk med et regnskapsmessig overskudd på 26 millioner kroner i fjor. Dette er en forbedring på 336 millioner kroner sammenlignet med 2012.

Av selskapets årsrapport går det fram at resultatforbedringen preges av enkeltposter i selskapet. 2012-resultatet ble belastet med 99 millioner kroner av en fordringsnedskriving i forbindelse med charter av MS Finnmarken i Australia. En tidligere nedskriving på M/S Fram på 78 millioner kroner, er reversert i 2013.

– Den omfattende snuoperasjonen i Hurtigruten har preget 2013 og gir også positive resultater i regnskapet for 2013. De viktigste kostnadselementene er under kontroll, og betydelig redusert sammenlignet med 2012, heter det i årsrapporten.

Lavere kostnader

Full effekt av effektivitetsprogrammet vil først slå ut i 2015, men Hurtigruten ser at snuoperasjonen allerede har fått effekt, og viser til en økning på 10,6 prosent i passasjerinntektene langs norskekysten i fjerde kvartal. Driftskostnadene ble redusert med 42 millioner kroner i fjor.

Hurtigruten har alltid gått med underskudd i fjerde kvartal. Regnskapene viser er resultat før skatt på minus 120 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor. Det er nesten en halvering fra året før da Hurtigruten hadde et resultat før skatt på minus 22 millioner kroner.

Solgte mindre

Til tross for at NRK-programmet "Hurtigruten minutt for minutt" begeistret en hel nasjon sommeren 2012, viser Hurtigruten til at de hadde et "svakt forsalg til 2013 som bidro til nedgang i antall gjestedøgn på våren i fjor. Kapasitetsutnyttelsen på de 11 skipene som trafikkerer norskekysten gikk ned fra 64 prosent i 2012 til 60 prosent i fjor som følge av det.

Fram til nå i år er forsalget på norskekysten økt med 7 prosent sammenlignet med for ett år siden. Salget av turer i Antarktis og Grønland med M/S Fram ligger 14 prosent høyere enn på samme tid i fjor. (©NTB)