- Mye står på spill i Ålesund. Vi har et oppriktig ønske om å styre byen, sier valgvinner Eva Vinje Aurdal fra Arbeiderpartiet. Går det som mange tror, blir hun Ålesunds første kvinnelige ordfører. Totalt blir Arbeiderpartiet 18 i det nye bystyret.

Hoffmann-friere

Vinje Aurdal ser gjerne at de såkalte Hoffmann-kameratene, partiene som på ettersommeren var samlet til verdimøte på kafé Hoffmann, fortsatt kan prate godt sammen. Der snakket Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sv og Miljøpartiet De Grønne godt sammen med Arbeiderpartiet om viktige verdispørsmål. Ap er avhengig av støtte fra blant annet  KrF om Ap skal få ordføreren.

Les også: Hessa-aksjon påvirker Ålesund

Avventer ordførervalg

- Blir du Ålesunds neste ordfører?

- Dersom de borgerlige partiene ikke finner på noe sammen, kan jeg bli det. Personlig makt har aldri vært et mål for meg. Da jeg startet i politikken i 1999 var det aldri i tankene mine å blii ordfører, men å gjøre en god jobb for byen vår, sier Vinje Aurdal. Hun inviterer Sunnmørsposten gjestfritt inn i stua i Larsgården for en liten formiddagskaffe.

Valginnspurt

Spisebordet er dekket med flere lag med dokumenter. Det har vært hektisk valginnspurt de siste dagene. Lokalvalgets seierherre sitter avslappet i den fargerike sofaen. På bordet står en stor bukett friske roser. Hun venter på fintellinga og den endelige mandatfordelinga i byen før hun kan gå i gang med å finne samarbeidspartnere. Tidligst i ettermiddag kan valgstyret komme sammen for å vurdere valget. Slik det ser ut for henne, er den blå-blå alliansen i Ålesund knust.

Robek-lista

- Hva blir det første du vil ta tak i når det nye bystyret kommer på plass?

- Oppgave nr. 1 er å få Ålesund ut av Robek-lista. Det kan bli tøffe tak og vil kreve en ryddesjau. Arbeidet med Ålesundspakken for å få en mest mulig miljøvennlig by, er ei anna viktig oppgave, sier Aurdal.

Les også: Forhandler om makt i dag

- Hvordan føler du deg noen timers søvn etter den lange valgnatta?

Stolt over fotfolket

- Først og fremst er jeg stolt over den innsatsen som våre lokale valgmedarbeidere har gjort i forkant av valget. De har stått på valgstand og de har banket på dører. Det har gitt resultater i mange av bydelene, sier den potensielle ordføreren som valgnatta var mest nervøs for å skuffe medarbeiderne, ikke frykten for at Ap kunne gå tilbake.

Eva Vinje Aurdal er også med i det kommende fylkestinget. Dersom hun skulle bli ordfører vil hun gjerne fortsette å følge fylkespolitikken.

Fylket viktig

- Det har ikke vært tradisjon at ordføreren i Ålesund sitter i fylkestinget. Det har vært dumt. Jeg tror Ålesund har tapt mye på det, sier hun.

Eva Vinje Aurdal er opprinnelig fra Stordal. Hun er ansatt ved Larsgården skole som lærer, bare frikjøpt noen timer for arbeidet i fylkeskomiteer. Hun er gift med tidligere direktør ved Høgskolen i Ålesund, Leon Aurdal. Han er nå rådmann i Sula.

- Det lover godt for kommunesammenslåing?

- Vi skal passe oss vel for ikke å blande roller, sier Aurdal, som tidligere har flagget ønsket om en storkommune i ålesundsdistriktet.

Gjør som over 23.000 andre - følg smp.no på Facebook

Spisebordet hjemme hos Eva Vinje Aurdal bærer preg av en hektisk valginnspurt. Foto: Johan Behrentz
- Jeg er ikke opptatt av personlig makt, men å få utrette noe for Ålesund, sier Eva Vinje Aurdal. Foto: Johan Behrentz