Tirsdag morgen brenner det fortsatt i søppel i en gjenvinningshall på Jarnes. Det bekrefter vakthavende operatør Tor Ivar Sjåstad, ved 110-sentralen i Møre og Romsdal overfor Sunnmørsposten.

– Brannen har trukket ned i søppelet og der brenner det fortsatt. Ei gravemaskin er på stedet og skal vende søppelet. Det vi har fått opplyst er at det er usortert søppel som brenner, forteller han.

Det stiger vanndamp og røyk opp fra anlegget. Det er nærmest vindstille, og røyk og vanndamp har lagt seg som et teppe over nærområdet.

– Lokalt brannvesen opplyser at røyk og vanndamp i området mellom ytre Jarnes og Ikornnes. Folk bør fortsatt holde vinduene lukket og passe på at de ikke blir eksponert for røyken. All brannrøyk er i utgangspunktet farlig, påpeker Sjåstad.

Vakthavende lege i kommunen ber publikum følge brannvesenets oppfordring. Om noen føler ubehag må de kontakte legevakta, opplyser Sykkylven kommune på sine hjemmesider.

Sykkylven brannvesen hadde tirsdag formiddag ti personer i arbeid på anlegget. Det vil bli byttet mannskap, for det vil trolig ta tid å slukke brannen.

– Per nå er det uavklart hvor lang tid det vil ta før brannen er slukket, sa Sjåstad tirsdag morgen.

Miljøstasjon er stengt tirsdag på grunn av brannen, opplyser ÅRIM i en pressemelding. Miljøstasjonene på Kjølen i Stranda og på Bingsa er åpne.

Det var klokka klokka 20.00 mandag kveld at det ble meldt om brann og kraftig røykutvikling fra anlegget.

Klokka 20.22 meldte brannvesenet at det er snakk om en fullt utviklet bygningsbrann.

– Det er full utvikling i en bygningsbrann på gjenvinningsanlegget. Det brenner godt, og vi prøver å hindre spredning til en plasthall, kontorbrakker og andre plasser, sa 110-operatør Nils Bjerknes til Sunnmørsposten 20.25.

Det er en gjenvinningshall for søppel som brenner.

Klokka 21.40 meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen med tanke på spredning til omkringliggende bygg, men at det fortsatt brenner i søppel i bygget.

– Vi har kontroll på spredning til omgivelser nå.  Det er cirka 20 brannfolk i sving, sier Bjerke klokka 22, som sier de vil jobbe videre utover natta, og at de også fortløpende vurderer om det er behov for å tilkalle sivilforsvaret.

Politiet: – Lukk vinduer

Politiet oppfordret beboere i Sykkylven til å lukke vinduene i tilfelle vindretningen snur.

NRKs reporter på stedet blir fortalt at brannvesenet begynner å gå tom for vann, og at det blir lagt ut ledning til fjorden, melder NRK. Dette kan ikke operatøren på sentralen bekrefte.

Vil vurdere evakuering

– Foreløpig går røyken forholdsvis rett opp. Vi har ikke kommet dit at vi evakuerer området ennå, men har tenkt på at det kan bli et behov. Foreløpig avventer vi situasjonen, sier politiets operasjonsleder Jan Helge Kjøl til Sunnmørsposten.

Nils-Harald Ånstad, Sunnmørspostens mann på stedet, forteller at det er en lagerbygning med trevirke som brenner. Lengre bak er paller og avfall av trevirke i full fyr.

– Det er en dramatisk brann, og det er om å gjøre å sikre hallen ved siden av. Brannvesenet spyler for å unngå spredning til hallen, sier Ånstad.

– Restavfall som brenner

Daglig leder Per Ole Tenden ved Miljøkvalitet AS driver anlegget.

– Nå har de kontroll på brannen og på spredning, og driver slukkearbeid. Dersom dette fortsetter som nå, kan vi ha vanlig drift på anlegget i morgen. Nå er det ikke lenger noen dramatisk brann, sier han seint mandag kveld.

Han sier at det er sortert restavfall som har brent.

– Det skal ikke være noe fare for giftig røyk eller gass. Det er ikke noe farlig avfall som brenner, sier han.

Plasthallen, der miljøstasjonen er, skal det være begrensa med skader på. Han sier at brannen i sorteringshallen ikke vil få noen alvorlige konsekvenser for drifta.

– Det er jo materielle skader, sjølsagt, sier han.

Og om brannårsaken sier han: – Litt tidlig å konkludere, men det er mest sannsynlig sjølantenning.

– Var det noen ansatte på jobb da det begynte å brenne?

– Det var ingen ansatte på jobb hos oss, men de bor i nærheten og varslet da det begynte å brenne.

Miljøkvalitet har også ansvar for drift av gjenvinningsstasjonen til Ålesundregionens interkommunale miljøselskap (ÅRIM) i Sykkylven, men det er ikke dette som har brent.

– Det er en sorteringshall som de driver kommersielt som har brent, sier Øystein Solevåg i ÅRIM til Sunnmørsposten.

– Jeg har vært i kontakt med Miljøkvalitet gjennom kvelden, og slik jeg har forstått det er det ikke store skader på gjenvinningsstasjonen. Vi vil ha et møte i morgen der vi vurderer om den kan åpnes som normalt, eller må være stengt. I så fall kan kunder i Sykkylven benytte anlegga på Strandafjellet eller i Bingsa, sier ÅRIM-direktøren.

Han forteller at de har rutiner på å ikke lagre mye farlig avfall på anlegget, og at det ikke skal være snakk om farlig avfall med miljøgifter som brenner.

– Heftig

Et vitne forteller Sunnmørsposten at det høres kraftige smell og at det kommer utrolig mye røyk fra hele bygget.

Den kraftige røyken er synlig på lang avstand. Folk tipser og ringer fra Festøy, Emblem, Vegsundet og Sykkylven.

foto
Foto: Marthe Iren Utgård

Marthe Iren Utgård var mandag kveld like ved gjenvinningsanlegget.

– Politi, brannvesen og en ambulanse var på stedet, og det så ganske heftig ut. De kommer nok til å slite med å slukke dette, forteller hun.

Hun så både flammer og heilt svart røyk.

– Så ble vi bedt om å kjøre derifra av politiet.

Har du tips? Ring/SMS til 95400400 eller internett@smp.no.