Den mistenkte ble skutt da han ble pågrepet ved en kafé i bydelen Schaerbeek i den belgiske hovedstaden tirsdag morgen.

En stund etter pågripelsen var tilstanden hans ikke kjent, men ved 10-tiden bekreftet den føderale påtalemyndigheten at mannen er død, skriver VRT.

Gjerningsmannen ropte «Allahu akbar» da han hoppet av scooteren sin og begynte å skyte rundt seg med et kalasjnikov automatgevær eller lignende våpen, skrev avisen SudInfo kort tid etter angrepet i 19-tiden mandag kveld. Gjerningsmannen stakk fra stedet på scooteren etter hendelsen.

Innenriksminister Annelies Verlinden sier at et våpen som ble funnet nær gjerningsmannen i forbindelse med pågripelsen, er det samme som ble brukt i angrepet.

– Trolig ensom ulv

Hun sa til nettavisen HLN at politiet leter etter en mulig medskyldig, som filmet den mistenkte gjerningsmannens handlinger.

– Vi kan ikke utelukke at han hadde medhjelpere, sa Verlinden til HLN.

Sent tirsdag ettermiddag uttalte belgisk påtalemyndighet at gjerningsmannen antas å ha handlet alene og at han ikke var del av noe terrornettverk.

– Den mest sannsynlige hypotesen er at han handlet alene, sa statsadvokat Frédéric Van Leeuw.

Målrettet

To svenske statsborgere ble drept i skytingen ved torget Sainctelette i sentrum av hovedstaden, og ytterligere en svenske er såret, bekrefter Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Minst en av de døde var iført svensk landslagsdrakt.

– To svensker er skutt og drept med kaldt blod. Alt tyder på at det er en terrorhandling rettet mot Sverige og svenske borgere, sa Kristersson på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Senere på dagen snakket han med de svenske partilederne om hva regjeringen vet om angrepet.

Kristerssons belgiske kollega Alexander De Croo har sagt at gjerningspersonen gikk målrettet etter svenske fotballsupportere.

Har vært i Sverige

Den mistenkte var en 45 år gammel mann fra Tunisia som søkte asyl i Belgia i 2019. Søknaden ble avvist året etter, og han ble strøket fra folkeregisteret i 2021. Etter det har det ikke vært mulig å finne ut hvor han bodde, slik at han kunne bli sendt ut av landet.

Svenske utlendingsmyndigheter opplyste senere tirsdag ettermiddag at den mistenkte gjerningsmannen hadde sittet i svensk fengsel.

Mannen oppholdt seg i Sverige med delvis andre identitetsopplysninger og han hadde aldri hatt oppholdstillatelse i landet, opplyste Migrationsverket til Aftonbladet.

SVT: Narkotikadom

Han befant seg i Sverige mellom 2012 og 2014, samt etter å ha blitt utlevert til et annet EU-land i henhold til Dublin-forordningen. Ifølge SVT ble mannen i 2012 dømt til drøyt to års fengsel for et grovt narkotikalovbrudd. Dommen innebar også ti års utvisning fra Sverige, skriver kanalen.

Statsminister Ulf Kristersson tar til orde for strengere grensekontroll i EU.

– Jeg tror en felles konklusjon må være at Europas grenser må beskyttes. Dersom man kan komme til Europa og deretter reise mellom ulike europeiske land også med svært fiendtlige hensikter, er det farlig, sier han til Altinget.

– Det er ingen snarveier her. Uten kontroll på Europas ytre grense, kan vi ikke ha fri bevegelse i Europa, sier Kristersson, som reiser til Brussel onsdag for å hedre ofrene.

Kjent av politiet

Belgias justisminister Vincent Van Quickenborne sier den mistenkte var kjent av politiet fra før i forbindelse med menneskesmugling, ulovlig opphold og trusler mot rikets sikkerhet.

I 2016 kom utenlandsk politi med ubekreftede opplysninger om at mannen hadde en islamistisk profil og ønsket å reise til en konfliktsone som fremmedkriger, sier Van Quickenborne.

Opplysningene ble sjekket, men uten resultat.

– Utover det er ikke våre sikkerhetstjenester kjent med noen konkrete beviser for radikalisering, ifølge ministeren.

Økt trusselnivå

Belgia etterforsker saken som et terrorangrep og økte mandag kveld trusselnivået i Brussel til 4 – det høyeste nivået. Tirsdag ettermiddag ble det nedjustert til 3. I resten av landet ble trusselnivået hevet til neste høyeste nivå.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo endrer ikke trusselnivået i Sverige. Tirsdag ettermiddag opplyser Danmarks sikkerhetstjeneste PET at de i samarbeid med relevante danske myndigheter satt i gang en rekke sikkerhetstiltak mot utvalgte svenske interesser i Danmark, uten å utdype hva det betyr.

Statsadvokat Frédéric Van Leeuw i Belgia sier tirsdag morgen at gjerningsmannen fulgte etter to supportere som satt i en taxi, skriver belgiske Le Soir. I et veikryss skjøt han mot dem idet de gikk ut av taxien, og han jaget dem deretter inn i en bygning.

– Terroristene vil skape splid i våre frie samfunn, men de må innse at de aldri kommer til å lykkes. Terrorisme kommer aldri til å beseire oss, og vi fører denne kampen sammen med våre svenske venner, sier den statsminister De Croo.

Han sier sikkerheten rundt svensker og svenske interesser i Brussel blir økt som følge av angrepet.

Stanset fotballkamp

Sveriges herrelandslag spilte EM-kvalifisering mot Belgia i Brussel mandag kveld. Kampen ble stanset etter første omgang.

Av hensyn til de svenske supporternes sikkerhet ble de holdt igjen på Kong Baudoin stadion i flere timer før politiet eskorterte dem ut.

De svenske spillerne ble kjørt rett til flyplassen rundt midnatt, mens supporterne måtte vente ytterligere noen timer. Ved 2-tiden fikk de belgiske tilskuerne dra hjem, mens svenskene ble fulgt ut en time senere, melder SVT.

Fordømmes

En rekke politiske ledere har fordømt mandagens angrep, inkludert Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Jeg fordømmer de meningsløse drapene på uskyldige fotballsupportere i Brussel. Jeg tenker på dem som har mistet sine kjære, og sender varme tanker til våre gode svenske naboer, skrev Støre på X tirsdag morgen.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som bor i Brussel, deler et lignende budskap.

– Jeg fordømmer de forferdelige angrepene på uskyldige sivile i Brussel i Belgia i går kveld. Mine tanker går til ofrenes kjære og alle berørte, skriver Stoltenberg på X.