Per i dag ligger det 14 fritidsboliger for salg i Rauma på finn.no. Av disse er det mange som vært tilgjengelige på markedet i lang tid, og fellesnevneren er stort sett at de tilhører det midtre til det øvre prissjiktet. Det vil si hytter mellom 3–5 millioner kroner.

Etter pandemiår med stor omsetning av fritidsboliger på landsbasis, og svært høye priser med budrunder som har endt med en salgssum langt over prisantydning, er det mindre aktivitet i markedet.

Det samsvarer med inflasjonen i Norge og i verden, at den gjennomsnittlige nordmannen har generelt dårligere råd, og at vi holder litt mer igjen på grunn av usikre framtidsutsikter.

Når det er sagt, kjøper vi fortsatt hytter. Både langs fjorden og på fjellet. Trenden nå er imidlertid at vi sikter oss mer inn på de rimeligere objektene, og at vi søker den mer «originale hytta».

Hyttefølelsen

Noe megler Tore Magerøy i Møremegling bekrefter.

– Det vi ser kanskje er en trend nå, er at det er mange som er på utkikk etter den mer tradisjonelle hyttefølelsen med litt enklere standard, uttrykker Magerøy.

– Jeg vet ikke om jeg har belegg for å kunne bekrefte eller avkrefte påstanden om at dyre hytter blir liggende usolgt, og at rimeligere hytter fyker unna, men det vil vel være naturlig at en hytte til 4 millioner og oppover vil ha en noe mindre kjøpegruppe enn før med hensyn til økte rente- og levekostnader.

Møremegleren solgte nylig en forholdsvis liten, tradisjonell hytte i Innfjorden.

Salgssummen endte på 870.000 kroner; 180.000 over prisantydning.

BERILLSTØLEN: Hytta ligger på Berillstølen i Innfjorden. Foto: Studio Istad

Budrunde

Og den ble solgt på en, to, tre.

– Vi hadde visning på søndag i strålende vær. Mandag var den solgt, etter et par timer med budrunde og flere budgivere. Kjøper er lokal.

Dårlige råd, krig i Europa og høyere bo- og levekostnader – blant annet – gjør at vi er mer tilbakeholdne. Det står i stil med tallene fra Eiendom Norge, som viser at hytteprisene falt med 4,3 prosent i første halvår i år.

– Fritidsboligmarkedet har roet seg etter hyttebonanzaen under pandemien, men det selges fortsatt mange dyre hytter, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til NTB.

Forventer ytterligere prisnedgang

Nordea opplever mindre pågang enn normalt, ifølge leder for personmarked, Randi Marjamaa.

– Hyttemarkedet ser ut til å ha blitt mer preget av rente- og kostnadsøkningene enn boligmarkedet ellers hittil i år, sier hun til NTB, og tilføyer at det forventes mer prisnedgang i fjellområdene på grunn av at tilbudet er langt større enn etterspørselen.

– Vi ser at en del kunder nå søker om finansieringsbevis for hyttekjøp på fjellet for å kunne slå til på en langt lavere pris enn det som har vært vanlig de siste årene.