En buss med 35 personer om bord kjørte rett inn i et jordras seint fredag kveld. Politiet fekk melding rett før midnatt.

Bussen fra selskapet Nettbuss var på vei østover på riksvei 15, som går over Strynefjellet, da den braste inn i raset mellom Hjelle og Oppstryn. Ingen av de 35 personene om bord ble skadd, men bussen ble stående bom fast mellom to ras.

– Fem av dem tok seg over raset på østsiden, mens de 30 som var igjen, ble evakuert til privatboliger. Planen er nå at Røde Kors skal hente de som ønsker det, og frakte dem med båt og videre til Stryn, sier operasjonsleder Olaug Holme i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Nye ras

Vegen er stengt og blir ikke åpnet igjen før tidligst lørdag.

– Bussen var sperret mellom to ras, og mens den sto der, kom det nye ras. Dermed kan ikke vegen åpnes, sier operasjonslederen.

Klokka 04.13 opplyser politiet at Stryn kommune og Stryn Røde kors bistår med evakuering av 10 personar frå rasområdet.

- Det blir gjort med Røde Kors sin båt. 20 personar har valgt å bli verande i den private boligen i påvente av at vegen skal bli åpna.

Det blir gjort ny vurdering når det lysnar av Statens Vegvesen.

Flere innesperret

Rett etter midnatt rykket politiet  ut etter melding om et vogntog og en bil som var blitt sperra inne mellom to ras på FV724 ved Yrineset i Oldedalen.

- Vegen var sperra av jord- og steinras på to steder. Det var i alt 5 personer som ble evakuert ut av bilene i rasområdet.  De fikk hjelp av av entreprenør som var på stedet. Ingen kom fysisk til skade, opplyser politiet.

Vegen blir stengt til det blir dagslys. Da blir det tatt ny vurdering.

– Bli hjemme

Operasjonslederen beskriver situasjonen på vegene i fylket som så alvorlig at folk oppfordres til å holde seg hjemme.

– Det har vært store nedbørsmengder med jord- og steinras, og mange veger er stengt. De som ikke har noe helt spesielt de skal gjøre, oppfordres til å holde seg hjemme, sier hun.

Foto: Anne-Mari Tomasgard
Foto: Anne-Mari Tomasgard