– Søndag åpner vi for sesongen. Etter nærmere fire års drift mener jeg vi har gjort Waldehuset og den spesielle historia fra ålesundsbrannen godt kjent. Det er derfor naturlig å gjøre endringer på åpningstida. Denne sesongen, som varer til november, holder vi åpent hver søndag på tidlige ettermiddagstid. Det er imidlertid full mulig for slutta lag å leie guiding og besøk i huset til andre tider, sier Vidar Godø.

Dugnad

Styrelederen i foreningen Waldehuset og pastoren i Pinsekirka Filadelfia i Ålesund har akkurat krøpet ut av spiskammerset som er reingjort for sesongen. Han har hatt god hjelp av søstera Turid Godø og søskenbarnet Mette Fausa. Litt maling her og der må også til for å ta vare på huset.

– Hæler går gjennom plankene og trappetrinn løsner. Det var en stor jobb å restaurere det som var ei rønne, og det er en stor jobb å vedlikeholde huset slik det er i dag, sier Godø.

Mette har vært Waldehusets ansikt utad i de foregående sesongene. Nå inngår hun i et korps av 12–15 frivillige som tar hver sine vakter.

– Det har vært slitsomt, men veldig givende. Jeg har opplevd mange sterke møter med mennesker som har besøkt huset, sier Mette Fausa og tar seg en velfortjent hvil i den gamle stua. Kaffe og vaffellukta har allerede rukket å smyge seg inn mellom de gamle tømmerveggene som delvis har vært ei røykstove fra Sykkylven for lenge siden.

– Har huset svart til forventningene, Vidar Godø?

– Det har overgått forventningene. Her får vi fortelle hvordan mennesker i Ålesund levde før brannen og historia om mannen Nor, ikke minst til mange barnehagebarn som besøker Waldehuset, sier Godø. Johan Behrentz

Museum: Waldehuset er også et museum som for­tel­ler en his­to­rie om hvor­dan folk bod­de før åle­sunds­bran­nen. Her er natt­bor­det og bi­be­len som kun­ne hørt Anders Nor til. Foto: Johan Behrentz