Anniken Løviknes driver sin egen salong «Fri Frisør» i Apotekergata og har både kvinner og menn som kunder. De har ulike ønsker og ulikt hår, og prisen settes deretter. Ingen får tilbud om dame- eller herreklipp.

Det setter Eva Slinning pris på, hun har vært kunde der lenge, og har hatt herreklipp i 30 år.

Eva Slinning i stolen hos frisør Anniken Løviknes. Foto: Ticiane Oliveira

– Jeg kan nesten ikke få håret kort nok, men opplever aldri hos andre frisører at jeg får billigere pris av den grunn, slik menn får. Tvert imot, jeg betaler gjerne dobbelt så mye som en mann i samme salong. Av og til tenker jeg at vi damer er skikkelig dumme som finner oss i det, sier Slinning.

Tid

– Hår er hår og klipp er klipp, uansett kjønn. Det er den faktiske jobben og tidsbruken som avgjør hva det skal koste, mener Løviknes.

– Hvis en kvinne med kort hår er like rask og enkel å klippe som en mann med tilsvarende enkel frisyre, så tar jeg samme pris og kaller klippen «mini» for det aller enkleste, eller «liten» hvis jobben krever litt mer. Miniklipp tar kanskje bare 20 minutter, sier Løviknes.Mer avanserte frisyrer havner i kategoriene «medium» og «stor» og kan ta halvannen time eller mer å klippe. Annen type hårbehandling som farging eller hårkur kommer i tillegg.

Finnes forskjeller

– Mange menn har ett mål med frisørbesøket, og det er å få det fort gjort. Kvinner bruker gjerne mer tid, og betaler for det, sier Løviknes. Hun understreker at det selvsagt finnes unntak. Menn med krevende frisyrer og farge betaler mer de også.

– Kunden skal betale for det hun eller han får. Jeg tror at kjønnsnøytrale priser gjør det enklere å se nettopp det. Det blir tydeligere hva kunden faktisk betaler for. For hva er egentlig en dameklipp? Det er jo stor forskjell på å klippe en kvinne med enkel, kort frisyre, og en annen med langt, tjukt hår som har lyst på en skikkelig forandring, kanskje en designfrisyre.

– Og tilsvarende for en mann med langt, tjukt hår som tar tid å klippe. Da skal de vite at enkelte ting koster mer enn andre, basert på tid og type behandling. Jeg tror at alle mine kunder vet hva de betaler for, sier Løviknes.

Overprising

Løviknes har tidligere jobbet i en større frisørsalong med dame- og herrepris.

– Jeg likte ikke alltid å kreve høyere damepris hvis jobben var like fort gjort som en enkel herreklipp. Men jeg måtte forholde meg til salongens priser, og der var dameklipp dyrere.

– Da jeg startet for meg selv var det viktig å sette priser jeg føler jeg kan forsvare, basert på faktisk tidsbruk. Jeg sjekket også med frisørforbundet som anbefaler kjønnsnøytrale begrep. Jeg vet at mange kvinner irriterer seg over begrepet dameklipp, sier hun.

– Jeg hører med jevne mellomrom kvinner klage på at de betaler mer for klippen fordi de er kvinner. I virkeligheten betaler de kanskje mer fordi behandlingen er krevende, inkludert styling og hårprodukt. Men hvorfor ikke si det, i stedet for å knytte klippen til kjønn, sier hun.

Alltid vært sånn

Hos Pikasso dame- og herrefrisør på den andre siden av Brosundet skilles det på dame- og herreklipp i prislisten. Dameklipp koster fra 800 kroner og herreklipp fra 495, altså en prisforskjell på over 300 kroner.

– I prisen på dameklipp som ligger ute på nett inngår både vask, føn og styling, understreker Alf Terje Farstad.

– Får ikke en mann vask og styling?

– Jo, men stylingen er som oftest mye enklere. Det tar jevnt over lenger tid å gi en kvinne det håret hun vil ha, sier Farstad. Han innrømmer glatt at han er lei debatter rundt frisørpriser, og forteller at en kvinne som kun ønsker klipp kan få det til 520 kroner, det oppgis i salongen, men det forutsetter at håret er fritt for stylingprodukter og faktisk er klart for klipping. Frisøren skal sørge for at kunden er fullt informert på forhånd om hva hun eller han betaler for til slutt, påpeker Farstad.

Dyrere uansett

Pikasso-salongen er medlem i forbundet Norske frisør- og velværebedrifter som anbefaler bruk av kjønnsnøytrale begreper som klipp.

– Hvorfor gjør dere ikke det?

– Det er ingen annen grunn enn at vi alltid har kalt det dame- og herreklipp i de snart 40 årene som jeg har vært i bransjen. Om vi kaller det noe annet, vil konsekvensen uansett bli den samme. Kvinner vil i de aller fleste tilfeller betale mer for frisørtimen fordi de også får mer ut av den. Prislistene er veiledende. Endelig pris settes først når frisøren har sett kunden, og de to har blitt enige om hva som skal gjøres.

– De aller fleste av våre kunder går fornøyde fra frisørtimen. Da skal de ikke bli overrasket over prisen til slutt. Den som opplever noe annet må gjerne si fra til meg, sier Farstad.

<strong>:</strong>
Typisk prisliste utenfor mange frisørsalonger, med stor prisforskjell på dame- og herreklipp. Foto: Gry Støre