Se stor interaktiv grafikk her

Leder for orgkrim-gruppa ved Ålesund politistasjon, politiførstebetjent Sindre Ryssevik sier dette er resultatet av ny strategi.

– Fra 2013 til 2014 har vi doblet antall narkobeslag. Vi har fått anledning til å konsentrere oss om å jobbe direkte mot dem som omsetter narkotika, og det har gitt resultater, sier Ryssevik.Han forteller om en narkoomsetning som har forandret seg i Ålesund de siste årene.

– Før opplevde vi at mange kjørte til Østlandet og hentet narkotika for salg på Sunnmøre. Nå er det i større grad utenlandske bakmenn som står for leveransene, mens de som tidligere la ut på tur, nå står for salget, sier Ryssevik.Og det er dette miljøet politiet nå har fått jobbe mot.

– Det har resultert i en rekke varetektsfengslinger, vi har beslaglagt stoff med en gateverdi på nærmere åtte millioner, og vi har skapt stor uro i miljøet, sier Ryssevik.

Sunnmørspostens narkotika-serie: – Jeg kunne gå tre uker uten søvn

Ressurser

Flere av beslagene har vært av relativt stor størrelse.

– Det har vært i all hovedsak amfetamin, men også en god del marihuana og hasj. Vi har gjort enkeltbeslag av amfetamin på over en kilo, og det er stort for å være Ålesund, sier Ryssevik, som regner med å ha tiltalene klare i de største sakene tidlig på nyåret.

I Sunnmørspostens gjennomgang av alle narkodommer på Sunnmøre i perioden 2011–2013 kommer det fram, at i forhold til folketallet, er Ålesund klart på topp når det gjelder antall narkodømte.

Se stor interaktiv grafikk her

– Det er jo naturlig, men dette har også med ressurser å gjøre. I Ålesund har vi mulighet til å sette inn ressurser, det er ikke alltid tilfellet andre steder på Sunnmøre. Vi kan også merke oss at Skodje kommer som nummer to, det er jo en del av «stor-Ålesund», sier Ryssevik, som likevel mener at Sunnmøre ikke er verre enn andre deler av landet.

– En ting skal vi være glade for, det er at heroin aldri har fått fotfeste på Sunnmøre. Begynner man med det er det siste reis, sier Ryssevik.

Blandingsbruk

Det er lørdag natt i Ålesund sentrum. Utestedene er fylt opp med folk, og innsatsleder Per Ivar Hovden ved Ålesund politistasjon har ansvaret for at alle kommer seg trygt hjem.

– Det er liten tvil om at mange av de problemene vi må ordne opp i sentrum på nattetid, bunner ut i rusbruk. Vi er også veldig belagt med transport av pasienter til psykiatrisk behandling. Her spiller også ofte rusbruk inn, sier Hovden.

Den erfarne politimannen ser stadig flere forekomster av blandingsmisbruk.

– Det kan være en miks av steroider, narkotika og alkohol. Det er som oftest en eksplosiv blanding. Vi har en del sjekkpunkter vi kan bruke ovenfor en person vi mener har misbrukt stoff, men med blandingsbruk er det vanskelig å påvise hva man egentlig har hatt i seg, sier Hovden.

I helgene samarbeider politiet godt med dørvaktene på byens utesteder.

– Det skjer nesten hver helg at vi får beskjed fra utestedene om at de har funnet rester av narkotika på for eksempel toalettene. Jeg er ikke i tvil om at det er utbredt med stoffbruk i forbindelse med at man går på byen, sier Hovden.

Rolig

Til tross for en værmessig veldig fin oktobernatt og mye folk på byen, forløper det meste rolig, med unntak av den forventede slåsskampen på en av byens døgnåpne kiosker etter utestedenes stengetid, når Sunnmørsposten er med politiet ut i natten.

– Det å pågripe folk for narkotikabruk på kveldstid i helgene skjer sjeldent. Vi har mer enn nok andre ting å henge fingrene i, men det hender sjølsagt at vi kommer over stoff i forbindelse med at vi innbringer folk for ordensforstyrrelser eller at vi møter opp for å avslutte støyende fester, forteller Hovden.

– Det er heller ikke det vi har prioritert i år. Å arrestere den slitne narkomane for femte gang på kort tid er ikke måten å få bukt med narkoproblemene på. Det er de som selger og omsetter i stor stil som må pågripes, og det føler vi nå at vi lykkes med i større grad, sier Ryssevik.

foto
<strong>Narkotika:</strong> Det er sjelden innsatsleder Per Ivar Hovden får tid til å prioritere narkotika i helgene. Foto: Vetle Birkevold Farstad
foto
<strong>Lørdagsnatt:</strong> Innsatsleder Per Ivar Hovden (nr. 2 fra høyre) ved Ålesund politistasjon, og hans betjenter har tatt hånd om en slåsskjempe i Ålesund sentrum. Hovden mener at stadig flere ordensforstyrrelser bunner ut i blandingsmisbruk. Foto: Vetle Birkevold Farstad